Nickerie.Net, vrijdag 28 december 2007


Suriname gezien als Caricom economische heavy weight

Eliézer Pross, 27/12/2007

Paramaribo - Een overvloed aan vruchtbare agrarische gronden, een groeiende economie en vrij van natuurrampen: deze factoren maken dat Suriname een land is waarmee de rest van de Caricom-lidstaten rekening houden. In het afgelopen jaar is Suriname steeds in de clinch geweest met de overige Caricomlanden over economische aangelegenheden.

Het bekendste conflict is nog altijd de ‘boterkwestie’ met Jamaica waarbij dat land Surinaamse boter eenzijdig weerde omdat er vragen waren over de voedselveiligheid van het product afkomstig van de Margarine & Vetten Fabriek. Na tussenkomst van minister Clifford Marica van Handel & Industrie (HI) kon het probleem worden verholpen. Nog belangrijker is het feit dat Suriname maandenlang in conflict was verwikkeld met andere bacovenproducerende Caricomlanden over exporten naar Europa. Terwijl Suriname vocht voor afschaffing van het licentiesysteem van Europa, werd het land tegengewerkt door de buurlanden Belize, Bovenwindseilanden en zelfs Jamaica, die allemaal licentiehouders zijn. Afschaffing van het systeem betekent inkomstenderving voor die landen.

Toch werden de licentiekosten drastisch verminderd dankzij Suriname, en met de nieuwe economische overeenkomst (EPA) met de EU zal Suriname invoerrechten- en quotavrij exporteren per 1 januari 2008. “Deze landen zien Suriname juist als een dreiging omdat de groeimogelijkheden voor Suriname enorm zijn,” zei minister Marica eerder in gesprek met de Ware Tijd. Ook voor wat rijst betreft gaat Suriname dankzij de EPA en gunstige wereld marktprijzen goede tijden tegemoet. Suriname plaatste onlangs ernstige kanttekeningen bij voornemens van de regio om het beheer van onze exclusieve visgronden bij een regionaal orgaan onder te brengen.

Ondanks deze verschillende problemen zegt secretaris-generaal van de Caricom, Edwin Carrington, dat Suriname gezien wordt als een “gewaardeerde en actieve partner.” Tijdens zijn jaarlijkse video jaarafsluitingspersconferentie met alle media van de regio, wees Carrington op noemenswaardige handelingen van Suriname als, onder meer, het eerste Caricomland dat het Caricompassport introduceerde. Ook wordt Suriname in januari de officiele thuisbasis voor de Regionale Mededingingsauthoriteit. Suriname behoort ook tot de eerste landen die wetgeving voor de Caribbean Single Market & Economie (CSME) ratificeerden.-

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

27-12-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics