Nickerie.Net, maandag 31 december 2007


Brandweer wil vuurwerk op bestelling 12 vuurwerkslachtoffers

door Filia Enser en Asha Chaturi (31/12/2007)

Paramaribo / Nickerie - De Brandweer zal heel vroeg in 2008 het voorstel doen aan de vuurwerkcommissie om vuurwerk op bestelling te verkopen, terwijl afhalen en afsteken alleen op 31 december kan plaatsvinden. Gescheiden houden van de verkoop- en afsteek periode van vuurwerk, licht brandweervoorlichter Glenn Cooman het voorstel toe. Alhoewel dit plan een grote organisatiestructuur vereist, zal de brandweer dit voorstel toch doen om het aantal vuurwerkongevallen te reduceren. Het controleapparaat moet worden uitgebreid terwijl de organisatie belast met de vuurwerkdistributie op touw moet worden gezet. Ook moet een oogje in het zeil gehouden worden om baldadigheden zoals het afsteken van vuurwerk langs de openbare wegen te voorkomen.

Een winkelier geeft instructies aan een koper van vuurwerk. De verkoop van vuurwerk is in alle hevigheid losgebroken. Winkeliers houden zich daarbij stipt aan de voorschriften van de brandweer.- dWT foto

Cooman houdt zijn hart vast, omdat met nog twee dagen te gaan waarbij het afsteken van vuurwerk toegestaan is er tot en met gisteren 11 vuurwerkslachtoffers, meest minderjarigen, zijn genoteerd op de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. In Nickerie is ondertussen ook een vuurwerkslachtoffer gevallen. Volgens Cooman is de brandweer vroeg in december gestart met haar vuurwerkcampagne waarin ongeveer 60.000 Surinaamse Dollars is gestopt. Met nog twee dagen voor het afsteken van vuurwerk wordt de controle verscherpt.

De surveillancedienst heeft waargenomen dat de regels en veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd. Opgemerkt is dat winkeliers toch vuurwerk verkopen aan minderjarigen. Winkeliers worden opgeroepen om geen vuurwerk te verkopen aan minderjarigen terwijl de ouders een oogje in het zeil moeten houden. Het jongste slachtoffer tot nu toe is een jongetje van vier jaar dat een peffertje in een fles heeft gedaan. Vaststaat volgens Cooman dat het jongetje zonder toezicht bezig was vuurwerk af te steken. Het resultaat van het onverantwoorde gedrag van de ouders is dat dit vierjarig kind naar de oogarts is verwezen. Het oudste slachtoffer tot nu toe is een 37-jarige man die met een oogtrauma in het ziekenhuis is opgenomen. Enkele vuurwerksoorten waarmee is gestunt, zijn de peffertjes, colour flower, strikers en vuurpijlen.

Wat Nickerie betreft blijkt het op het ene slachtoffer na toch mee te vallen. Een 9-jarig kind kwam met eerstegraads brandwonden in de EHBO van het Streekziekenhuis in Nickerie. Na behandeld te zijn mocht ze naar huis. Waldemar Muskiet, Gewestelijke Brandweer Commandant, zegt in een gesprek met dWT dat de hele dag door tot laat in de avond winkels worden bezocht. Muskiet zelf is dagelijks in het veld te zien.

Loyd Asanredjo, filiaalhouder van Jahi NV verklaart tegenover dWT dat er veelal kinderen zijn die in de winkel vuurwerk willen kopen. Jammer vindt hij het om ze teleur te stellen, maar hij doet het toch. Kinderen mogen alleen kijken en komen soms later met hun ouders terug. Volgens Asanredjo hebben burgers kort na de opening gelijk hun voorraad vuurwerk gekocht om teleurstelling te voorkomen. Hij vind het goed dat de brandweer regelmatig controle voert. Aan elke klant worden er instructies gegeven hoe het vuurwerk af te schieten. Muskiet is bijzonder blij dat er ook winkeliers zijn die zich aan de gemaakte afspraken houden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-12-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics