Nickerie.Net, woensdag 02 januari 2008


Rijstkredietfonds voorziet in een grote behoefte
Geplaatst: 02/01/2008

Nickerie -  Het Rijstkredietfonds groot 3,5 miljoen euro en operationeel sedert januari 2007, blijkt in een grote behoefte te voorzien. In totaal hebben 151 boeren en 19 rijstverwerkers van dit fonds de afgelopen 12 maanden gebruik gemaakt. De leningen worden gebruikt voor o.a. de aanschaf van kunstmest, chemicaliŽn, inhuren van machines voor de grondbewerking en het oogsten van de padie. Met dit kredietfonds heeft ook een aantal verwerkingsbedrijven de fabrieken gedeeltelijk kunnen vernieuwen. Dit fonds is onderdeel van het EU-programma, waarbij Suriname en Guyana middelen hebben gehad via het Cariforum-project dat bedoeld is om de concurrentiepositie van onze rijstsector te verbeteren.

Dit fonds wordt beheerd door de Landbouwbank en de leningen worden verstrekt tegen een rentepercentage van 9 % per jaar. Ons buurland Guyana dat ook de beschikking heeft over een kredietfonds van 6,5 miljoen euro, verstrekt de leningen aan de rijstsector tegen een rentepercentage variŽrend tussen 9 en 11 %. Onze padieboeren hebben de seizoenskredieten terugbetaald, waardoor weer nieuwe leningen voor de tegenwaarde van 3,5 miljoen euro verstrekt kunnen worden aan rijstboeren en verwerkers in 2008. De Landbouwbank is momenteel bezig met een tweede ronde van kredietverschaffing aan de sector.

Suriname heeft van de twee landen die in aanmerking kwamen voor het Rijstkredietfonds, dit volledig benut. Het beleid van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor de rijstsector heeft als doel de concurrentiepositie van boeren, verwerkers, exporteurs en overige belanghebbenden te verbeteren door grotere productiviteit en hogere kwaliteit van de productie, meer onderzoek, betere voorlichting en het scheppen van betere afzetmogelijkheden. In de praktijk komt dit neer op kwaliteitsverbetering van de productie en verlaging van de kostprijs.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

01-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics