Nickerie.Net, vrijdag 04 januari 2008


Openbare uitbrander voor Somohardjo

Ivan Cairo, 04/01/2008

Paramaribo - Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo kreeg gisteren tijdens de openbare DNA-vergadering de wind van voren van coalitieleden voor zijn wangedrag in het college op 13 december vorig jaar. Hij was toen betrokken bij de ordinaire vechtpartij waarbij oppositielid Rashied Doekhie (NDP) en coalitiegenoot Ronnie Brunswijk (AC), de andere twee hoofdrollen vervulden. Somohardjo lokte de reprimande overigens zelf uit toen hij om duidelijkheid vroeg aan het lid Jules Ajodhia (VHP), die de vechtpartij niet alleen betreurde, maar ook scherp veroordeelde. Het incident markeerde volgens de VHP’er een “absoluut dieptepunt” voor het parlement.

Tot verbazing van overige parlementariers vroeg Somohardjo aan Ajodhia of hij ook zijn (Somohardjo’s) reactie op de klap, die hij toen van Doekhie incasseerde, veroordeelde. Op diplomatische wijze antwoordde Ajodhia het totale incident, compleet met de handelingen van alle betrokkenen te veroordelen. Somohardjo kaatste, door te vragen hoe Ajodhia zou hebben gereageerd, indien hij Ajodhia door een collega zou zijn geklapt. “Ik zou willen zien hoe u gaat reageren als het lid Jogi u een klap geeft”, gispte hij.

Nieuw-Frontfractieleider Otmar Rodgers (NPS) pikte de kwestie op en gaf Somohardjo een openhartige bolwassing. Hij wees de parlementsvoorzitter erop, dat ofschoon hij doodgewoon parlementariër is als de overige DNA-leden, hij als voorzitter van het college een vooruitgeschoven positie heeft met meer verantwoordelijkheden.

Somohardjo zou ondanks hij werd aangevallen een andere houding moeten hebben aangenomen. Rodgers zei de assembleevoorzitter niet te veroordelen, maar slechts erop te wijzen dat zijn gedrag afkeurenswaardig is en dat ook de samenleving er zo over denkt. Ronnie Brunswijk wilde ook van zijn coalitiegenoten weten hoe ze denken over zijn aandeel in de vechtpartij, maar zijn vraag werd niet beantwoord.

Volgens Ajodhia moet het college serieus stilstaan bij de effecten die het gewelddadig incident heeft veroorzaakt in de gemeenschap. Onder andere is het vertrouwen in de politiek, politici en parlement “ernstig geschaad”. Individueel en als collectief moeten assembleeleden nagaan hoe een andere weg in te slaan en het vertrouwen te herwinnen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics