Nickerie.Net, zaterdag 05 januari 2008


1 juli plein heet in het vervolg DC Roblesplein

NICKERIE – In Nickerie vond gisteren de onthulling plaats van een naambord op het plein op de hoek van de Waterloostraat en de Fredericiweg. Dit plein heet officieel het dc Roblesplein, maar staat in de volksmond bekend als het 1 juli plein. Het plein is vernoemd naar districtscommissaris (dc) Robles die van 1959 tot 1961 het district Nickerie onder zijn beheer had.

Gisteren heeft Eddy Robles (r), zoon van wijlen districtscommissaris Robles van Nickerie, samen met burgervader Bhagwatpersad Shankar (even te zien), een naambord onthuld van het 1 juli plein op de hoek van de Waterloostraat en Fredericiweg, dat nu vernoemd is naar zijn vader.

Het initiatief om een naambord te plaatsen op het plein komt van zijn zoon Eddy Robles die momenteel met vakantie in Nickerie is. Volgens Robles bracht hij onlangs een bezoek aan het commissariaat waar hij een rondleiding kreeg in het gebouw. Toen zij in de bovenverdieping waren, waar vroeger de residentie van de burgervader was, kwamen de oude herinneringen weer naar boven. Op het commissariaat kwam hij districtssecretaris Stanley Julen tegen die hem voorhield dat er een plein in Nickerie naar zijn vader is vernoemd. Julen vroeg hem meteen of hij niet iets voor het plein wilde doen en kwam zelf met het briljante idee.

Er werd contact gemaakt met Igion Koulen die voorzitter is van het Comité 1 juli viering Nickerie en ook het beheer voert over het plein. Koulen pakte de zaak voortvarend aan en besloten werd te beginnen met het plaatsen van een naambordje. Na het plein een schoonmaakbeurt te hebben gegeven vond gistermiddag de onthulling van het naambordje plaats door dc Bhagwatpersad Shankar, de zoon van ex-dc Robles, Eddy en echtgenote Cynthia Robles-Menckenberg. Robles heeft toezeggingen gedaan nog meer voor het plein te zullen doen. Zo gaf hij aan dat binnen een jaar het er fraaier uit zal zien. Zowel Shankar als Koulen juicht het initiatief van Robles van harte toe. Het plein werd in 1963 vernoemd naar wijlen dc Robles in verband met 100 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

04-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics