Nickerie.Net, woensdag 09 januari 2008


Ongelukken met tractoren alarmerend

Asha Chaturi en Ricardo Carrot, 09/01/2008

NIEUW-NICKERIE - Het aantal ongevallen met een tractor, waarvan enkele met dodelijke afloop, begint steeds meer aandacht te krijgen van boeren en de politie. Twee weken geleden overleed de 30-jarige Mahinder Madhan te Klein Henarpolder, nadat de tractor die hij bestuurde omkantelde en op hem viel. In oktober 2007 kwam Soekhradj Radjinderpersad in Saramacca ook te overlijden toen hij tijdens werkzaamheden met de tractor in een sloot terechtkwam. In september 2006 overleed een 29-jarige arbeider van een aannemingsbedrijf in de Rosebel Goldmines, te Brokopondo. Hij was bezig te werken op een heuvel in de Rosebelmijn toen de tractor kantelde en één van de wielen op zijn hoofd terechtkwam. Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), vraagt in haar terugblik op 2007 ook aandacht voor de ongevallen met tractoren, die geplaatst worden onder de noemer ‘arbeidsongevallen’.

dWT foto / Asha Chaturi Deze tractor zit even vast en de bestuurder probeert het langzaam uit de blubber te halen. Veel bestuurders proberen extra gas te geven waardoor de tractor begint te wippen, soms tot bijna 45 graden. De tractor kan uit balans raken en omkantelen.-. Deze tractor zit even vast en de bestuurder probeert het langzaam uit de blubber te halen. Veel bestuurders proberen extra gas te geven waardoor de tractor begint te wippen, soms tot bijna 45 graden. De tractor kan uit balans raken en omkantelen (dWT foto / Asha Chaturi).

Veel ongelukken blijken door ondeskundigheid te zijn ontstaan. “Je kunt niet zomaar achter het stuur van een tractor plaatsnemen zonder ervaring”, zegt Harinandan Oemraw aan dWT. Hij is voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) en tevens landbouwer in Nickerie. Ook hij is bezorgd om het aantal ongevallen met een tractor, die volgens hem met enige zorgvuldigheid voorkomen konden worden. De SPBA-voorman heeft ruim 50 jaar ervaring met het besturen van een tractor. “De tractor moet op de eerste plaats voorzien zijn van een goed dak, gemaakt van dik ijzer. Dit zal als dekking dienen voor de chauffeur indien het omkantelt.” Volgens hem is dat nog geen garantie je geen ongelukken krijgt; daarvoor is kennis van het veld en van besturing van de machine ook van belang.

Tractoren kunnen omkantelen bij het bewerken van de padievelden. “Indien de padie in de regentijd wordt afgeoogst laat de combine grote sporen achter op het veld. Zulke grond kan geen droge bewerking krijgen. Om de grond zaaiklaar te maken, zijn er diepe gaten waarin de tractor moet rijden en soms komt vast te zitten. Om de tractor los te krijgen, geeft de bestuurder extra gas waardoor de tractor begint te wippen, soms tot zeker 45 graden. Soms lukt dit en indien je pech hebt ben je er niet meer. Een andere mogelijkheid is dat de bestuurders houtblokken in de kooiwielen zetten en zo proberen eruit te komen. Dit is levensgevaarlijk”, legt Oemraw uit. Volgens hem is het lostrekken door een andere tractor de enige veilige oplossing om een vastgelopen tractor los te krijgen. Andersoortig zwaar materieel zou niet zo gevaarlijk zijn als de tractor. Oemraw waarschuwt bestuurders van een tractor om niet met natte voeten te rijden en liever blootsvoets. Bij het indrukken van de koppeling kunnen de voeten glijden wat een gevaar vormt. Hij adviseert dat er altijd een tweede persoon erbij is in geval er iets mocht gebeuren en er hulp nodig is.-.

Niet alle tractorongelukken worden aan de politie gerapporteerd, waardoor er dus ook geen betrouwbare statistieken hiervan zijn. De politie krijgt hooguit de gevallen met dodelijke afloop te horen, terwijl er veel momenten zijn waarbij tractorbestuurders ongelukken oplopen. Volgens onderinspecteur Sullivan Khodabaks uit Nickerie, voorziet de wet niet in politieoptreden tegen bestuurders van tractoren/zwaar materieel op particulier terrein. Een tractor op eigen terrein besturen is eigen risico. Ondernemers zijn ook zelf verantwoordelijk voor degenen die zij in dienst nemen. Voorzichtigheid blijft volgens Khodabaks wel een vereiste. Vooral als een tractorbestuurder zich op de openbare weg begeeft, waarvoor hij wel een geldig rijbewijs nodig heeft. Op de openbare weg begeven zich namelijk ook andere weggebruikers, voor wie een tractor zeer gevaarlijk kan zijn.-.

In december 2006 verloor de 32-jarige KA in Nickerie het leven toen hij op een woensdagavond tegen de laadbak van een tractor opreed. De bestuurder van de tractor bleek niet in bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De bestuurder is aangehouden.

In juni 2007 raakten twintig arbeiders van de Stichting Behoud Bacoven Sector (SBBS), afdeling Nickerie, gewond nadat de tractor waarin zij zaten in een trens terechtkwam. De arbeiders zaten in de laadbak.

Frankie Minta, 30 jaar, bestuurt pas enkele maanden een tractor, maar heeft het eigenlijk al gezien. Minta heeft een trauma overgehouden van een bijna-dood-ervaring met een tractor. Hij was vorige week bezig met natte grondbewerking te Euro-Zuid, Nickerie, toen de tractor vast kwam te zitten. Hij probeerde de tractor los te trekken door te 'wippen', wat hem bijna fataal werd. De tractor kantelde om en kwam in het water terecht, met Minta die eronder vastzat. Omstanders schoten hem snel te hulp waardoor hij niet verdronk. Hij moest voor observatie in het ziekenhuis worden opgenomen, waar hij een andere bestuurder ontmoette die ook een ongeluk had overleefd nadat de tractor was omgekanteld.

Volgens het ministerie van ATM is het aantal dodelijke arbeidsongevallen in 2007 schrikbarend toegenomen. “Met veertien fatale incidenten is het aantal meer dan verdubbeld”, zei Alfons Karg, inspecteur-generaal bij het ministerie. ATM gaat dit jaar door met boetes aan werkgevers die de arbeidswetten overtreden. In Nickerie kregen 22 werkgevers een proces-verbaal voor een arbeidsovertreding.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics