Nickerie.Net, woensdag 23 januari 2008


'Adek en Suriname onnodig door het slijk gehaald inzake rijstonderzoek'

Eliézer Pross, 23/01/2008

Paramaribo - De Europese Unie (EU) heeft nog geen bezorgdheid kenbaar gemaakt aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname (Adek) omtrent het verloop van het rijstonderzoek dat aan haar is toevertrouwd. “Er is ongeverifieerde informatie verstrekt aan de samenleving, en in bepaalde gevallen is gewoon gelogen.” Allan Li Fo Sjoe, waarnemend voorzitter van het Adek-bestuur, zei gisteren tijdens een persconferentie dat de universiteit en Suriname onnodig door het slijk zijn gehaald. De EU heeft namelijk 1.17 miljoen euro geschonken aan Suriname in het kader van ondersteuning voor de rijstsector in het Caribisch gebied. Suriname heeft twee jaren de tijd gehad om het project uit te voeren. Met nog acht maanden te gaan is, volgens Li Fo Sjoe, slechts 25 procent (280.000 euro's) van het beschikbaar gesteld bedrag besteed.

In de afgelopen dagen is door de directeur van Cariforum, Percival Marie, groot misnoegen geuit in de media over het trage verloop van het project. Hij stelde dat de EU het beschikbaar gestelde geld dreigt in te trekken als het niet volledig wordt benut en dat Suriname het hiermee verpest voor andere landen in de regio. “Dit verhaal dat Marie aan de pers heeft verteld verschilt totaal van wat hij aan ons zei toen hij kort daarvoor aan tafel zat met het universiteitsbestuur”, zegt Li Fo Sjoe. Ook is het niet logisch dat de EU het geld zou intrekken gezien het feit dat het al is vrijgegeven. De EU heeft bovendien nooit kenbaar gemaakt aan Adek enig probleem te hebben met de uitvoering of het verloop van het project.

Het universiteitsbestuur neemt het minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos) kwalijk dat hij “voorbarig” is geweest om fel te reageren in de media zonder te verifiëren welke vorderingen zijn geboekt. Slechts de belangrijkste en duurste fase van het project is nog over, namelijk de aanschaf van zwaar materieel en equipement, welke is begroot op 700.000 euro. Li Fo Sjoe zegt dat de naam van de universiteit en Suriname onnodig is geschaad en is ervan overtuigd dat het geld volledig benut zal worden in de komende maanden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics