Nickerie.Net, maandag 28 januari 2008


Bekende Surinaamse dominee Polanen overleden

Amsterdam - In zijn woonplaats in Amsterdam is op 21 januari de bekende Surinaamse dominee Rudi Polanen op 64 jarige leeftijd overleden. Hij werd vrijdag tijdens een uitvaartdienst op een begraafplaats onwel en verbleef sindsdien in het ziekenhuis.
Polanen was al ruim 18 jaar voorganger van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam, een protestants-christelijke stroming. Hij zou dit jaar met pensioen gaan. De predikant leidde op 24 december nog de kerstdienst. Polanen zou op 29 juni 2008 voor de laatste keer een dienst in de Koningskerk voorgaan.

Dominee Polanen had een brede aanhang onder de Surinaamse bevolking. In de jaren tachtig had hij regelmatig openlijk kritiek geuit tegen het moorddadige regime van Desi Bouterse. Tijdens de binnenlandse oorlog werd op Zanderij zelfs een vertrekkende vliegtuig stilgezet door de militaire politie om dominee Polanen van het vliegtuig te halen om hem vervolgens op te sluiten in Fort Zeelandia. Door massale protesten van zijn aanhang waren de militairen genoodzaakt om hem binnen een etmaal weer vrij te laten.

Dominee Polanen, die in Nederland en Duitsland had gestudeerd - heeft de laatste jaren gewoond in Amsterdam.

Biografie:

Rudy Frank Polanen was geboren op 5 augustus 1943 in Suriname.

Rudy genoot zijn opleiding tot predikant in Duitsland. Daardoor spreekt Rudy naast het Sranan tongo (Surinaams), Nederlands, en Engels ook vloeiend Duits. Sinds 1970 is Rudy predikant en werkte onder andere in de Amsterdamse Bijlmermeer. Van 1973 tot 1989 werkte Rudy als predikant in Nickerie, Suriname. Hij was onder andere predikant directeur van het Diaconesse aldaar. In 1990 keerde hij terug naar Amsterdam. Sindsdien is Rudy predikant van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam. Zijn gemeente is overwegend Surinaams en bestaat uit 4000 leden, een protestantse stroming van het Christendom. Evangelische Broedergemeente Amsterdam Centrum. Adres: De Koningskerk, Pasteurstraat 40, 1097 EV Amsterdam.

Rudy was medeoprichter en voorzitter van het 'OGV' (Organisatie Gerechtigheid en Vrede) en medeoprichter van 'SKIN' (Samen Kerken In Nederland), een onafhankelijke vereniging van migranten kerken.

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de onafhankelijke republiek Suriname, is Rudy benoemd tot Officier in de Orde van de Palm. Vanwege zijn verdienste voor de bevordering van gerechtigheid, vrede en democratie in Suriname.

Zondag 4 december 2005 werd in Paradiso te Amsterdam éénmalig de voorstelling 'De tranen van Den Uyl' gespeeld. Een theatrale herdenking van de Decembermoorden in Suriname onder leiding van John Leerdam. Het stuk werd gelezen door politicus Wouter Bos en acteur Kenneth Herdigein. Verder werkte ook Rudy hieraan mee.

Rudy droomt van grote dingen: Hij droomt van een beweging in kerkelijk Nederland, zodat allen elkaar zich als echte kinderen van God gaan accepteren.

Honderden Amsterdammers kwamen maandagavond 24-12-2007 samen in de Koningskerk in de Watergraafsmeer te Amsterdam. Het was een heel speciale dienst, want de vaste predikant, dominee Rudy Polanen, gaat volgend jaar met pensioen. Deze kerstdienst was dus zijn laatste. Rudy is al 18 jaar voorganger van de Hernhutters in Amsterdam. De allerlaatste reguliere dienst van de dominee zou worden gehouden  op 29 juni 2008 - wat helaas niet meer door hem geleid zal kunnen worden (bron Suriname Stars).

Nickerie.Net condoleert alle nabestaanden en aanhangers met dit grote verlies.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net

22-01-2008


Nickerie.Net, maandag 28 januari 2008


Dominee Rudy Polanen begraven

Amsterdam - Dominee Rudy PolanenParamaribo - In zijn eigen Koningskerk in Amsterdam is zaterdag 26 januari de uitvaartdienst gehouden voor dominee Rudy Polanen. De belangstelling was enorm. De kerk en een op het terrein geplaatste tent zaten helemaal vol. Buiten stonden nog bezoekers die de begrafenis wilden bijwonen. Vrijdag kwamen al zo'n 1500 mensen afscheid nemen van de dominee van de Evangelische Broedergemeente. Polanen was een populair man binnen de Surinaamse gemeenschap en bij zijn vierduizend gemeenteleden.

Op de begrafenis spraken onder anderen de Surinaamse ambassadeur Urmila Joella-Sewnundun en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, die zei veel van hem geleerd te hebben. Voor Tweede Kamerlid John Leerdam was Polanen bijna een tweede vader.

Dominee Polanen overleed maandag 21 januari op 64-jarige leeftijd na een kortstondig ziekbed aan bloedvergiftiging. De vrijdag ervoor werd hij tijdens een begrafenis onwel. In het ziekenhuis werd hij twee keer geopereerd, maar het mocht niet baten. Polanen is begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

De samenstelling van mensen tijdens een uitvaartdienst weerspiegelt niet zelden het karakter en levenswijze van de overledene. Het publiek was één in diversiteit. Ook veel jeugd. Van prominent tot de arbeidersklasse, als je je al in zulke bewoordingen mag uitdrukken. Ik denk niet dat Polanen dat deed. “Zijn doel was wederzijds begrip”, aldus dominee Mijnals-Doth.
 
De dood van Polanen heeft ook op landelijk bestuursniveau voor de nodige schok gezorgd. “Het heeft diepe indruk gemaakt in Nederland en Suriname”, liet de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende weten in een toegezonden persoonlijke boodschap. “Ook voor mij is het gekomen als een grote schok.” Balkenende zal Polanen herinneren als iemand “met het talent anderen te inspireren, die daarbij kracht en optimisme putte uit zijn diepe geloof.” Ambassadeur Urmila Joella-Sewnundun van Suriname bracht als ‘speciale afgezant’ een persoonlijke condoleance over van president Ronald Venetiaan, die in Paramaribo in de Grote Stadskerk de herdenkingsdienst bijwoonde. “Een zeer bijzondere Surinamer die ons is voorgegaan”, aldus Venetiaan.
In haar eigen toespraak benadrukte Joella-Sewnundun het ‘gezegende’ karakter van Suriname als land. “Echter worden wij vaak opgeschrikt door gebeurtenissen op menselijk vlak. De dood van dominee Polanen is hiervan een voorbeeld.” Zij memoreerde Polanen “als een geestelijke die midden in de samenleving stond en die zich bezig hield met maatschappelijke vraagstukken”. Zij verwees daarbij impliciet naar het onverschrokken opkomen voor de mensenrechten in Suriname, met name tijdens de militaire dictatuur, van de EBG-predikant. “Gerechtigheid en vrede mag worden beschouwd als de lijfspreuk van Polanen.”
 
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zette Polanen neer als een ‘pontifex’ – een bruggenbouwer. “Zo iemand kan je eigenlijk niet missen. Hij bezat ruggengraat en karakter.” Cohen bedankte Polanen “voor het verkregen inzicht dat religie van essentieel belang is voor vele Amsterdammers”. Jetty Polanen las ‘het testament’ voor van haar overleden echtgenoot. “Een goed georganiseerde en levendige [EBG-]gemeente van zuivere christenen die zelfstandig is en onafhankelijk blijft met vooral krachtige onderlinge banden en liefde voor elkaar.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Radio Nederland / Amsterdamse Venster Nieuws

28-01-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics