Nickerie.Net, vrijdag 25 januari 2008


Surinaamse rijstexporteurs niet gerust over EPA

PARAMARIBO, 25 jan Rijstexporteurs tasten in het duister wat betreft de gevolgen van de Economic Partnership Agreement, EPA, met de Europese Unie. Nog voor de inwerkingtreding begin dit jaar, is bezorgdheid geuit. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie gaat alle zeilen bijzetten. Tijdens de verdere besprekingen met de EU zal extra aandacht besteed worden aan de zorgpunten. Dit is de Vereniging van Rijstexporteurs beloofd. Onder meer is aangegeven dat de administratieve importregelingen van de EU niet duidelijk zijn. Ook is niet duidelijk wat er na 2010 zal gebeuren. In de EPA staat dat de Cariforum-landen vanaf dat jaar quotum- en invoerrechtenvrij mogen exporteren naar de EU.

Tot dan geldt een overgangsregeling. Het quotum voor 2008 is 187.000 ton en voor 2009 mag maximaal 250.000 ton aan rijstproducten invoerrechtenvrij de EU worden binnengebracht. Dit is alleen voor lidlanden van Cariforum, dat bestaat uit de Caricom-staten en de Dominicaanse Republiek. De exporteurs vinden ook dat geen rekening is gehouden met de Surinaamse traditie van twee keer per jaar rijst oogsten.

In de EPA worden drie seizoenen aangegeven voor het invoerrechtenvrij importeren. Ook tegen de garantiestelling bestaan bezwaren. De Europese importeur moet zes en veertig euro per ton padie betalen. Dat moet al maanden voordat de rijst wordt uitgevoerd. Nu wordt zes en veertig euro betaald per ton. Te duur, vinden de exporteurs. Onder meer de VS betaalt zeker dertig procent minder.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Waterkant

25-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics