Nickerie.Net, maandag 28 januari 2008


Bewaking westelijke grens opgevoerd door moorden Guyana
Geplaatst: 28/01/2008

Paramaribo -  Gewapende criminelen hebben zaterdag in Lusingan in Guyana, een dorp ongeveer 7 mijlen verwijderd van de hoofdstad Georgetown, een overval gepleegd. Daarbij zijn 11 personen doodgeschoten onder wie vijf kinderen. De gewestelijke politiecommandant van Nickerie, Kenneth Bruining, deelt desgevraagd aan DBS mede dat de bewaking van de landsgrenzen is opgevoerd sedert zaterdag, zowel te water als te land.

Ex-militair Rondell Rawlings, die verdacht wordt van de moorden (Foto: Politie Guyana)

Samen met de manschappen van het Nationaal Leger wordt alles nauwlettend op de voet gevolgd. Hij heeft nog geen signalen gekregen dat de vermoedelijke daders richting Suriname zijn uitgeweken. Op dit moment acht Bruining het niet noodzakelijk om extra manschappen vanuit Paramaribo te laten aanrukken voor de veiligheid. Guyana heeft al enige tijd te kampen met gewapend geweld. Bekend zijn nog de moorden en de zelfmoorden van de groep van Jim Jones in 1978, waarbij niet minder dan 912 personen de dood vonden. Ook Jones liet daarbij het leven. De moordpartij van zaterdag begon enkele uren nadat gewapende mannen een politiebureau hadden overvallen waarbij twee agenten gewond raakten.

‘Dit kan nooit het werk zijn van mensen maar van beesten’, reageerde president Bharat Jagdeo van Guyana, terwijl hij zich voorbereidde op een meeting met zijn veiligheidsmannen en militairen. Later op de dag zou hij de plaats des onheils bezoeken. Burgers uit het nabijgelegen dorp Monrepos hebben uit voorzorg hun straten gebarricadeerd met oude ijskasten, autobanden, vaten e.d. om te voorkomen dat ook zij straks slachtoffer worden van deze moordenaars. ‘Wij willen gerechtigheid, de regering kan ons niet beschermen.

Wij willen meer politieagenten’, schreeuwden de bewoners die zich verenigden in vrijwilligersgroepen om deze moorden te wreken.
De woensdagavond tevoren was er al een Guyanese militair gedood tijdens een gewapend gevecht in het plaatsje Buxton heel dichtbij Lusignan.
De autoriteiten in Guyana vermoeden dat een bende welke sinds 2002 geleid wordt door Rondell Rawlings, een ex-militair, achter deze moorden staat. Rawlings beschuldigt de veiligheidstroepen ervan dat zij zijn 18-jarige vriendin die in verwachting is, hebben ontvoerd. Hij heeft gedreigd door te gaan met zijn acties totdat zijn vriendin terecht is.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics