Nickerie.Net, vrijdag 08 februari 2008


Drama in Guyana - Bende schiet elf personen dood

Ivan Cairo, 28/01/2008

GEORGETOWN - In Guyana was het zondag vrij rustig, nadat zaterdag heftige protestdemonstraties waren gevoerd als gevolg van de moord op 11 bewoners van het plaatsje Lusignan, eerder in de ochtend. Woedende demonstranten wierpen barricades op van in brand gestoken autobanden en ander brandbaar materiaal.

10 of the 11 Deadly victims of Lusignan killing10 of the 11 Deadly victims of Lusignan killings

Ze riepen om de terugkeer van Shahied Roger Khan, om te komen helpen bij de misdaadbestrijding in het land. Khan werd in 2006 in Paramaribo aangehouden en belandde uiteindelijk in een cel in de Verenigde Staten van Amerika, waar hij gezocht werd wegens cocaïnesmokkel. In zijn geboorteland Guyana werd hij ook gezocht voor diverse misdrijven en had hij zelf verklaard uit eigen middelen de regering te hebben geholpen een aantal zware criminelen die het land teisterden op te ruimen. Naar verluidt zou Khan doodseskaders hebben betaald om de gangsters uit te schakelen.

Volgens berichten uit Georgetown, vielen ruim 20 zwaar gewapende mannen Lusignan zaterdagochtend binnen, waarna ze vijf woningen binnendrongen. Ze schoten de bewoners overhoop, onder wie vijf kinderen en vier vrouwen. De mensen werden in hun slaap verrast. Vier andere personen raakten gewond, van wie een er zeer ernstig aan toe is. De autoriteiten houden Guyana's meest gezochte crimineel Rondell Rawlins, alias Fineman verantwoordelijk voor de slachting. Woensdag had hij in een dreigtelefoontje naar de recherché aangegeven onheil te zullen stichten als zijn hoogzwangere vriendin Tenisha Morgan niet in vrijheid werd gesteld.

HEIGHTENED SECURITY ON THE EAST COAST’: There has been a heightened security presence along the East Coast road corridor yesterday, especially between Mon Repos and Enmore, in the wake of Saturday’s brutal massacre in Lusignan when 11 persons, including children, were gunned down in the most barbaric and heinous fashion by persons described by President Bharrat Jagdeo as ‘sick, demented cowards’.HEIGHTENED SECURITY ON THE EAST COAST’: There has been a heightened security presence along the East Coast road corridor yesterday, especially between Mon Repos and Enmore, in the wake of Saturday’s brutal massacre in Lusignan when 11 persons, including children, were gunned down in the most barbaric and heinous fashion by persons described by President Bharrat Jagdeo as ‘sick, demented cowards’.

De jonge vrouw verdween vorige week vrijdag spoorloos in Georgetown waar ze naar toe was gegaan om te bevallen. Naar verluidt zou de bendeleider vermoeden dat ze door de politie wordt vastgehouden om hem uit zijn schuiladres te lokken. Donderdag was reeds geschoten op het hoofdbureau van politie in Georgetown waarbij twee bewakers gewond raakten.

De demonstranten riepen ook om de terugkeer van ex-minister Ronald Gajraj van Binnenlandse Zaken, omdat zijn opvolger Clement Rohee niet in staat zou zijn de criminaliteit onder de duim te houden. “We want Roger Khan, Gajraj and guns!” en “Jagdeo and Rohee must go!”, waren onder andere de leuzen die gescandeerd warden. Na bemiddeling van een groep kerkelijke leiders onder leiding van bisschop Juan Edghill gingen de betogers akkoord om president Bharat Jagdeo gistermorgen te ontmoeten.

Tijdens de serie ontmoetingen in de verschillende wijken inclusief Lusignan, pleitten de bewoners voor vuurwapenvergunningen voor bestaande buurtwachten. Tijdens oriëntatiebezoeken aan de onrustige buurten zaterdag werden ministers en andere overheidsfunctionarissen flink uitgescholden en met voorwerpen en eiren bekogeld door woedende betogers.

Tijdens een persconferentie zaterdag heft president Jagdeo de moorden scherp veroordeeld en noemde de daders “zieke, krankzinnige lafaards”. Ook verschillende politieke partijen hebben de slachting veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring hebben de Europese Unie, Verenigde Staten van Amerika, Groot-Brittannië en Canada de moorden eveneens veroordeeld. Ze riepen buitenlanders in Guyana op alert te zijn terwijl bij de Guyanese bevolking werd aangedrongen het recht niet in eigen hand te nemen en de zaak over te laten aan de autoriteiten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics