Nickerie.Net, maandag 28 januari 2008


Ex-ministers 8 december voor gewone rechter
Geplaatst: 28/01/2008

Paramaribo -  De ex-ministers Harvey Naarendorp (1982-1984), Badresein Sital (1981-1983) en John Hardjoprajitno (1982-1983), die aangeklaagd zijn wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de decembermoorden, kunnen geen beroep doen op hun politieke onschendbaarheid op grond van artikel 14 van de Wet op de Militaire Rechtspleging. De voormalige ministers die ten tijde van de 8 decembergebeurtenissen in functie waren, zullen naar alle waarschijnlijkheid voor een gewone rechter moeten terechtstaan. Dit bevestigen de auditeur-militair mr. John Mohamedamin en mr. Marjorie Sanches, woordvoerster van het 8 decemberstrafproces, tegenover DBS.

Een ander bron van DBS legt deze materie wat eenvoudiger uit. Volgens artikel 14 van de Wet op de Militaire Rechtspleging zullen Harvey Naarendorp, Badresein Sital en John Hardjoprajitno niet bij de Krijgsraad vervolgd worden maar bij de gewone rechter. Volgens deze bron stelt een ieder de vraag of deze drie bewindslieden in staat van beschuldiging moeten worden gesteld ingevolge de Wet in staat van beschuldiging stelling politieke ambtsdragers. Die gedachte vloeit volgens de bron voort uit de opvatting dat politieke ambtsdragers volgens de grondwet bij het Hof van Justitie moeten worden voorgeleid.

De zaak van 8 december wordt vervolgd krachtens de Wet op de Militaire Rechtspleging omdat die bepaalt dat wanneer burgers samen met militairen strafbare feiten hebben gepleegd, de procureur-generaal kan beslissen dat zij allemaal voor de Krijgsraad gaan. De wet inzake de Krijgsraad bepaalt echter dat wanneer verdachten ook ministers of onderministers zijn geweest (art. 14) dat de Krijgsraad die zaak niet behandelt maar de kantonrechter. Volgens de bron zal het allemaal nog even duren om de drie ministers te dagvaarden voor de gewone rechter.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics