Nickerie.Net, dinsdag 29 januari 2008


Vrij verkeer personen Caricom-lidstaten
Geplaatst: 29/01/2008

Paramaribo -  Personen die de erkenning van ‘status van bekwame burger’ kunnen krijgen zijn o.a. afgestudeerden van de universiteit, mediawerkers, artiesten, sporters en musici. Voorlopig kunnen alleen personen die behoren tot één van deze vijf categorieën zich vrij bewegen binnen de lidstaten van de Caricom, als deze zodanig worden erkend door het land van bestemming. Deze personen worden in staat gesteld erkenning hun ‘status van bekwame burger’ aan te vragen bij het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), afdeling Secretariaat Vrij Verkeer van Personen.

Welke stukken nodig bij aanvraag?
Allereerst dient men een aanvraagformulier op te halen bij het Secretariaat Vrij Verkeer van Personen. Vervolgens zijn er stukken nodig z.a. een bewijs van storting van de heffing voor de aanvraag welke SRD 75 per aanvraag bedraagt; eventueel een certificaat verstrekt in een andere lidstaat van de Caribische Gemeenschap, indien de aanvrager hierover beschikt (bij verificatie); een fotokopie van de geldige geboorteakte; een fotokopie van de bladzijden van het geldig paspoort en vier identieke en goedgelijkende pasfoto’s. Naast deze documenten dienen de aanvragers de volgende stukken ook over te leggen. Afgestudeerden van de universiteit dienen een fotokopie van hun bul over te leggen.

 Mediawerkers, sporters, musici en artiesten dienen ook fotokopieën van relevante diploma’s over te leggen indien zij daarover beschikken. Indien de aanvrager kan beschikken over een verklaring van de relevante nationale federatie waarbij de aanvrager is aangesloten, waaruit blijkt dat de aanvrager geregistreerd staat als mediawerker, sporter, musicus of artiest, of een relevante verklaring van de huidige of vorige werkgevers waarin duidelijk staat vermeld welke functie de aanvrager respectievelijk uitoefent of heeft uitgeoefend, kan deze ook overgelegd worden. Verder kan overgelegd worden elk ander bewijs waaruit blijkt dat de aanvrager kan worden aangemerkt als mediawerker, sporter, musicus of artiest en het curriculum vitae met vermelding van alle relevante activiteiten.

Mogelijkheden
Een Surinamer wiens aanvraag is toegewezen mag in elk andere Caricom-lidstaat werken zonder dat er een werkvergunning hiervoor is vereist. Bij aankomst in de andere lidstaat komt de Surinamer op vertoon van zijn Bekwame Burger Certificaat in aanmerking voor kort verblijf voor zes maanden. In deze periode van zes maanden mag hij reeds werken zonder dat er een werkvergunning vereist is. In deze zes maanden zal hij echter een soortgelijke aanvraag, als in Suriname, moeten doen in de andere lidstaat ter verificatie van zijn bekwame burger status. Het Bekwame Burger Certificaat is geldig voor onbepaalde tijd en expireert dus niet. Een aanvrager wiens aanvraag wordt toegewezen en reeds beschikt over een Bekwame Burger Certificaat verstrekt in een andere lidstaat krijgt een stempel aan de achterkant van zijn certificaat.

Vrij Verkeer in Caricom- lidstaten
Het is de bedoeling dat in de toekomst alle Caricom-burgers zich vrij kunnen bewegen in de Caricom. Een bekwame burger mag zich vrij bewegen in Antigua and Barbuda, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Christopher and Nevis, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines, Suriname en Trinidad and Tobago.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics