Nickerie.Net, woensdag 30 januari 2008


Aanvang rechtszaak verdachte ex-ministers Decembermoorden onduidelijk

Ivan Cairo, 30/01/2008

Paramaribo - Wanneer de ministers en ex-ministers die verdacht worden van betrokkenheid bij de Decembermoorden voor de rechter verschijnen, is onduidelijk. Ofschoon naar verluidt vanuit het Hof van Justitie zou zijn gesuggereerd dat de strafzaak tegen Harvey Naarendorp, Badresein Sital en John Hardjoprajitno al over enkele weken zou beginnen, kan mr. Marjory Sanches, woordvoerster bij het Decembermoordenproces, daarover geen zinnig woord zeggen. De informatie heeft ze nog niet en wil daarom ook niet over een eventuele aanvangstdatum speculeren.

Maandag werd de Krijgraadszitting in verband met de slachting van vijftien mannen op 8 december 1982 voortgezet en na een urenlange zitting verdaagd naar 29 februari. Naarendorp, oud-minister van Buitenlandse Zaken, Sital, toenmalig minister van Volksgezondheid en Hardjoprajitno, ex-minister van Cultuur, Jeugd en Sport komen voor de gewone rechter, omdat ze ten tijde van de moorden politieke gezagsdragers waren.

Op vragen van journalisten of de strafzaak tegen de ex-bewindslieden ook op de marinebasis te Boxel zal worden gehouden, zei Sanches daarover vooralsnog geen mededelingen te kunnen doen. Dat de krijgsraad eerst alle excepties van enkele verdachten wil afhandelen voordat inhoudelijk met de behandeling wordt begonnen, is om praktische redenen, zegt de woordvoerster. Een aantal verdachten heeft geen excepties opgeworpen, maar hun zaak wordt nog niet behandeld. De bedoeling is dat, aangezien het om dezelfde strafzaak gaat, de inhoudelijke behandeling van alle verdachten die door de Krijgsraad berecht worden, gelijktijdig begint.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

30-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics