Nickerie.Net, woensdag 30 januari 2008


Suriname scoort beter dan Nederland op ranglijst levensverwachting en ecologisch voetafdruk

Zuid- en Midden-Amerikaanse landen hebben meeste troeven tot geluk

30/01/2008, door Pieter Van Maele

Paramaribo - De Zuid- en Midden-Amerikaanse landen hebben de meeste troeven in handen om hun inwoners een gelukkig leven te bieden. Dat staat te lezen in de Happy Planet Index, een onderzoek van de Britse denktank New Economics Foundation. Suriname staat op de 34ste positie. Nederland staat pas op de 70ste plaats, maar liefst 36 plaatsen lager dan Suriname.

De Britten maakten een rangschikking van 178 landen. Daarvoor gebruikten ze twee objectieve parameters: de levensverwachting en de ecologische voetafdruk. Dat is de druk die een gemeenschap op de ruimte en natuurlijke hulpbronnen van haar land uitoefent. Dat combineerden de onderzoekers met de resultaten van 92.000 enquÍtes waarin ze mensen uit alle continenten vroegen hoe gelukkig ze zichzelf voelen. De ondervraagde Surinamers gaven zichzelf een hoge score van 7,3 op 10.

Die score, gecombineerd met een levensverwachting van 69,1 jaar en een redelijk goede ecologische voetafdruk, leverde een notering op waar veel landen alleen maar van kunnen dromen. Het eiland Vanuatu (OceaniŽ) bekleedt de eerste positie. Voor de rest domineren Zuid- en Midden-Amerikaanse staten de rangschikking. Guyana (28ste positie) scoort net iets beter dan wij, maar vooral de resultaten van Cuba (6de), Dominica (4de), Costa Rica (3de) en Colombia (2de) zijn verbluffend. Suriname scoort dan wel weer beter dan onder meer BraziliŽ, Jamaica, Peru, Chili en ArgentiniŽ.

Het contrast met de andere continenten is enorm. De torenhoge druk die de industrielanden op het milieu uitoefenen, is de grootste boosdoener. Zo staat Nederland pas op de 70ste, BelgiŽ op de 78ste en Frankrijk op de 129ste positie. De Verenigde Staten, de tweede grootste milieuvervuiler ter wereld, eindigen als 150ste. De Afrikaanse landen sluiten het klassement af. Congo, Burundi, Swaziland en Zimbabwe zijn de landen met de minste mogelijkheden tot een gelukkig leven.

De onderzoekers benadrukken dat hun resultaten niet aantonen waar de mensen ťcht het gelukkigst zijn. Hun resultaten tonen enkel aan in welke landen de meeste mogelijkheden tot geluk te vinden zijn. Geluk blijft dus nog steeds iets waar elke persoon zelf aan moet werken, waar hij of zij ook woont.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

30-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics