Nickerie.Net, vrijdag 01 februari 2008


Koenders lovend over Surinaams malariabeleid

31/01/2008

Paramaribo - Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking in Nederland, is lovend over het malariabeleid van Suriname dat het malariasterftecijfer heeft teruggebracht naar nul. “Een enorme prestatie, als gekeken wordt naar de (tropische) regio waarin het land ligt”, weet de bewindsman. Suriname is één van de weinige landen die deze millennium doelstelling (MDG) vorig jaar bereikten. Koenders plaatst wel kanttekeningen en het sterftecijfer onder kinderen en moeders en het hiv/aids-probleem.

Bert Koenders

“Het blijven zorgpunten, maar in het algemeen is Suriname goed op weg de MDG’s te realiseren”, zei de bewindsman gisteren in het algemeen overleg over Suriname in de Tweede Kamer. Samenwerking tussen beide overheden kan een deel van de oplossing zijn en is een wederzijds belang vindt Koenders, ook doelend op de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, illegaliteit, milieudegradatie.

Overigens herhaalde hij het standpunt dat de afbouw van de ontwikkelingsrelatie niet te lang mag duren. “Versnelde afbouw lijkt met het huidige tempo onmogelijk, en ik ben het op dit punt eens met mijn collega Van Ravenswaay”. De relatie moet pragmatischer en zakelijker. Volgens Koenders is Nederland overigens bereid begrotingssteun te verlenen aan Suriname. “Maar wel tegen garanties die voor Nederland aanvaardbaar zijn. We zullen mogelijkheden onderzoeken om dit versneld te doen. Ook moet er duidelijkheid zijn over het financieel management en moeten voorwaarden ingebouwd worden om het geld juist te besteden”.

VVD-kamerlid Hans van Balen vindt dat zijn regering de optie moet bestuderen om Suriname te helpen met de schuldaflossing. “Dit bedrag is groter dan de resterende verdragsmiddelen. Op die manier zijn we ook af van de controle die we steeds moeten voeren op efficiënte uitgave van de middelen”, redeneert het kamerlid. Koenders ziet dit echter niet zo eenvoudig, omdat Suriname geen verzoek hiertoe heeft gedaan.

“Ook kunnen wij niet bepalen waar het geld naar toe kan”, benadrukt de bewindsman. Aan het einde van het debat benadrukte Koenders bij zijn collega Maxime Verhagen en de kamerleden dat de bijzondere band met Suriname behouden zal blijven. “Suriname is een bijzonder land en wat ons betreft zal dat ook zo blijven”, aldus Van Balen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics