Nickerie.Net, donderdag 31 januari 2008


Microkrediet werkt in Nickerie

Henk Hendriks / Radio Nederland

Nw Nickerie - Microkredieten zijn in. Vooral in ontwikkelingslanden zijn ze een ongekend succes. Plattelanders en vrouwen maken er gretig gebruik van. Intussen zijn ook grote banken in het westen, zoals ING, ge´nteresseerd. Voorlopig is het meeste geld van microkredieten afkomstig van internationale fondsen en ontwikkelingssamenwerking.

De markt in Nieuw Nickerie is op zaterdag extra druk. Er is veel verse groente en vis te koop. Drie keer per week staat Lachmipersad Jiawan hier met zijn stand. Eigenlijk is hij rijstboer, maar op zijn land achter het huis was ruimte voor groenteteelt. Jaren geleden is hij hier mee begonnen, noodgedwongen omdat de rijst zo weinig opbracht.

De kleurrijke markt in Nieuw Nickerie.De kleurrijke markt in Nieuw Nickerie.

Nu is de rijst op de internationale markt flink gestegen. Toch wil hij zijn groenteverkoop niet vaarwel zeggen. Hij ziet kansen om het te upgraden, onder andere dankzij een microkrediet van SEVA Network Suriname. De stichting is verbonden met de in Nederland gevestigde organisatie SEVA Network Foundation, ooit een onderdeel van de bekende NGO Cordaid. Nu een zelfstandige organisatie.

Vooral vrouwen Het microkrediet is wereldwijd ontdekt, na het grote succes in onder andere India, waar vooral veel vrouwen hiermee aan de armoede en uitzichtloosheid zijn ontsnapt. "Vrouwen zij ook voor ons een belangrijke doelgroep", zegt Arwien Nibar, de co÷rdinator microkredieten van SEVA Network in Nickerie. Aan de Julianastraat in Nieuw Nickerie staat het hoofdkantoor van SEVA in Suriname. "Nickerie is bij uitstek geschikt voor kredietverlening volgens dit systeem."

We stappen in de auto en rijden door de Corantijnpolder buiten de Nickeriaanse hoofdstad. Daar woont Thekala Dalloesingh. Haar huisje staat wat achteraf. De woonkamer ligt vol met kleding. Aan de verhuisdozen te zien, komen de spullen uit Nederland. Thekala Dalloesingh koopt tweedehands kleding in en verkoopt die aan Nickerianen.

Het is een levendige handel geworden, niet in de laatste plaats door het microkrediet van SEVA. Het zijn over het algemeen kleine bedragen, die binnen een jaar worden terugbetaald. "De lening is primair bedoeld voor de productie zelf", zegt Arwien Nibar "Inkoop, zaaigoed, dat soort dingen. Grote investeringen kun je er niet van doen."

Zelfstandig worden Toch gaat hij overstag als Thekala Dalloesingh vraagt om een tent voor achter het huis, waar ze de kleren kan uitstallen en haar klanten kan ontvangen. Ze zit thuis ook met haar gehandicapte kind. Een ruimte buiten zou haar zak enorm kunnen helpen. Arwien Nibar glimlacht en geeft toe: zo'n investering is bescheiden en kan het minibedrijfje van Thekala een flinke push geven. "Met Seva wordt het mogelijk om zelfstandig te worden als vrouw", roept ze nog enthousiast, waarmee ze feilloos de kerndoelstelling van microkrediet formuleert.

Dhanwantie Mahabel tussen haar planten.Dhanwantie Mahabel tussen haar planten.

Terug op de markt staat Mevrouw Dhanwantie Mahabel met klanten te praten. Ze verkoopt potplanten. Zelf gekweekt en bij elkaar gezocht. Ook zij verkeert nog in het stadium van huisvlijt. Maar met een microkrediet kan ze net een tikje professioneler worden.

Armoede "Het bestrijden van armoede en het bevorderen van sociaal-economische emancipatie van kansarme groepen." Het staat keurig in de folder. SEVA is nu ook actief in Saramacca. Weena Ajodhia, de co÷rdinator microkredieten in dit district vertelt dat ze daar eigenlijk maar pas zijn begonnen. Juist voor de tuinlandbouw is het microkrediet uitermate geschikt. Daar gaat het, evenals bij boer Jiawan in Nickerie, om kleine bedragen.

Saramacca en Nickerie zijn districten waar veel Hindoestanen wonen. Nibar maakt er geen geheim van dat SEVA Network Suriname zich vooral op die groep richt. Ook de folder is daar duidelijk over: "Wij laten ons inspireren door Hindoe waarden als tolerantie, verdraagzaamheid, solidariteit, dialoog, samenwerking en geweldloosheid." SEVA Network Foundation is dus eigenlijk een NGO op religieuze grondslag, wat weer perfect past in het Nederlandse systeem van ontwikkelingssamenwerking.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / RNW

31-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright ę 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics