Nickerie.Net, vrijdag 01 februari 2008


Suriname pilotland voor One Laptop Per Child-project

Rosita Leeflang, 31/01/2008

Paramaribo - Suriname is het eerste land in de regio waar het One Laptop per Child (OLPC)-project wordt ingevoerd. In Telesur heeft Nortel een partner gevonden om dit pilotproject te draaien. Gisteren mocht directeur Dirk Currie de eerste twee laptops ontvangen uit handen van Ray Bulengo, vicepresident Caribbean Region & Bermuda van Nortel.

Bulengo gaf in een korte presentatie te kennen dat het idee is ontwikkeld zodat elk kind zich ook op deze manier kan ontwikkelen. Speciaal hiervoor is het programma Learn It ontwikkeld, met speciale applicaties, die ook worden meegeleverd met de laptops. “Maar alleen kunnen wij het niet. Wij zullen ook hulp nodig hebben van bijvoorbeeld overheden en operators, die hun infrastructuur ter beschikking moeten stellen”, zegt Bulengo. De laptops zullen namelijk via broadband op het internet moeten.

Currie toonde zich uiterst tevreden met de geste van Nortel. Naar zijn zeggen ontstond het idee drie jaar geleden, terwijl hij samen met Bulengo in het vliegtuig zat. Aangezien Nortel verdient aan de Surinamer, door dienstverlening via Telesur, was het advies van Currie aan dit bedrijf om ook iets terug te doen voor de samenleving. Aan de Ware Tijd zegt Currie dat er nog geen definitieve bestemming is voor de laptops.

Deze zal worden bepaald in overleg met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Gedacht wordt aan leerlingen met een handicap, mede in verband met het thema van de Internationale Telecommunicatie Unie dit jaar Connect the Disabled. Aan acht scholen zullen dan elk 25 laptops worden gedoneerd.

Telesur zorgt dan voor de aansluiting van een ADSL-verbinding. Het idee voor OLPC ontstond in 2005 op de World Summit on the Information Society. De makers moesten echter ook gaan kijken naar de vereisten, zoals weersomstandigheden en stroomtoevoer, aangezien die ook in de ontwikkelingslanden van toepassing moesten zijn.

“Ga je als land zelf kijken dan kun je toch niet komen aan de producten, omdat je die met grote hoeveelheden moet bestellen. Via Nortel, die ook heeft meegeholpen dit plan tot stand te brengen, kunnen er wel kleinere hoeveelheden worden afgenomen. En vandaar dat dit pilotproject in Suriname kan beginnen”, vertelt Currie.

De laptops zijn waterbestendig en voorzien van een ingebouwde camera. Het kind staat zo dan direct in contact met andere kinderen in de wereld. De overhandiging gisterenmiddag was onderdeel van de workshop ‘Connect the Caribbean Initiative’, waarvan de eerste stakeholders meeting vandaag wordt afgesloten als onderdeel van de jaarvergadering van de Canto, de Caribische Associatie van Nationale Telecommunicatie Organisaties. Op de laatste dag vrijdag vindt de Business Continuity Planning Certified Training plaats.-.

Telesur Dirk Currie luistert met volle aandacht naar de uitleg van Nortel vicepresident Ray Bulengo over de mogelijkheden van de laptop. Telesur krijgt er voor dit jaar 200 in het kader van het project One Laptop per Child.- dWT foto/ Rosita Leeflang

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / RNW

31-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics