Nickerie.Net, zaterdag 02 februari 2008


SZN neemt milieuvriendelijke verbrandingsoven in gebruik

Nieuw-Nickerie - Het Dr. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis in Nickerie heeft een nieuwe verbrandingsoven. De oven staat langs de Corantijnrivier en verbrandt ziekenhuisafval professioneel en milieuvriendelijk. De officiële ingebruikneming vond gisteren plaats. Met de komst van de verbrandingsoven, die een verbrandingscapaciteit heeft van 600 kg in acht uren, is een langverwachte wens van het ziekenhuis in vervulling gegaan.

Een arbeider van het ziekenhuis demonstreert voor aanwezigen, onder wie minister Waterberg Celsius van Volksgezondheid, de werkwijze van de verbrandingsoven.Een arbeider van het ziekenhuis demonstreert voor aanwezigen, onder wie minister Waterberg Celsius van Volksgezondheid, de werkwijze van de verbrandingsoven.

Volgens directeur Ravien Changoer heeft de instelling de afgelopen 49 jaar het afval op een correcte wijze in de openlucht verwerkt. “Niemand in de omgeving van de oven hoeft bang te zijn van ontsmetting of wat dan ook, want het vuil wordt op een heel effectieve en professionele verwerkt”, zegt Changoer. Hij deed een beroep op het personeel om toe te zien dat de oven duurzaam en goed blijft functioneren. Er wordt uitgekeken naar mogelijkheden om ook medisch afval van de ziekenhuizen in Paramaribo in Nickerie te laten verwerken, daar het streekziekenhuis beweert de enige instelling in geheel Suriname te zijn die een goed functionerende oven heeft.

“Door deze nieuwe ontwikkeling is de gezondheidszorg in Nickerie verder op een hoger niveau gebracht”, zegt Gezondheidsminister Celsius Waterberg. Hij pleit ervoor dat het ziekenhuis de overige gezondheidsdiensten zowel in als buiten Nickerie de mogelijkheid biedt om zich op een verantwoorde wijze te ontdoen van hun medisch afval.

Volgens August Lila, voorzitter van het stichtingsbestuur van het streekziekenhuis, is dit project een van de laatste in het kader van het Startfonds Institutionele Versterking Dr. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis. Het programma is in 2003 geformaliseerd door het ministerie van Planning en Ontwikkelingsamenwerking via het ministerie van Volksgezondheid. De financiering liep via de Nederlandse ambassade. De verbrandingsoven is in 1995 door tussenkomst van de Lions in Suriname door een donor uit Nederland geschonken aan het streekziekenhuis. Vanwege diverse omstandigheden is het pas gisteren in gebruik genomen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-02-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics