Nickerie.Net, woensdag 06 februari 2008


Belgische Katopé/Univeg beste optie voor SBBS

Fenny Zandgrond, 06/02/2008

Paramaribo - De Economist Intelligence Unit (EIU) van het gerenommeerd onderzoeksbureau The Economist ziet de Belgische Katopé/Univeg als de beste toekomstige eigenaar voor de Stichting Behoud Bananensector (SBBS).

Het Surinaams bedrijf kan profiteren van de enorme markt die Katopé/Univeg wereldwijd heeft verworven. Het bedrijf is onderdeel van de Belgische Univeg Group. Univeg Group is een wereldspeler op het gebied van de distributie van vers fruit. De Belgen maken sinds 2006 deel uit van het SBBS- management. SBBS is nu één van de weinige winstgevende staatsbedrijven, met een winst van 1,7 miljoen us dollar en opbrengsten van 41,7 miljoen tot september vorig jaar. Evenals de Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij (BSH) zal ook dit bedrijf worden geprivatiseerd. Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij verklaarde vorige week tegenover journalisten dat het privatiseringsproces van SBBS dit jaar wordt voortgezet.

Evenwel zullen ook andere investeerders naast Katopé/Univeg, de gelegenheid krijgen mee te dingen. Op basis van de voordelen die het aanbod van de belangstellenden voor Suriname zullen hebben, zal de regering een besluit nemen. De Ierse multinational Fyffes is één kandidaten voor overname van de SBBS.

De EIU voorziet dat het privatiseringsproces in Suriname dit jaar traag zal verlopen. Met BSH zijn de eerste moeilijke stappen daartoe gezet. Het Franse Katopé is vorig jaar voor maar liefst 230 miljoen US dollar bijgevoegd bij de Belgische Univeg Group. Hiermee konden de Belgen hun klantenkring dat verspreid ligt in Zuid-Afrika, Zuid- en Centraal-Amerika, Frankrijk en Engeland meer keuze aanbieden. Met de fusie is een gespecialiseerd productie- en distributienetwerk gecreëerd van hoge kwaliteit exotisch fruit.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-02-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics