Nickerie.Net, dinsdag 05 februari 2008


Suriname onder best presterende Latijns-Amerikaanse economieën

Paramaribo - Kredietwaakhond Standard & Poors (S&P) plaatst Suriname in de rij van best presterende Latijns-Amerikaanse en Caribische economieën in 2007. Een groeiend bruto binnenlands product (BBP) en afnemende buitenlandse schulden zijn onder meer reden geweest dat de kredietwaardigheid op 16 november vorig jaar opwaardeerde naar BB-min. Tot dan was de notering voor Suriname B-plus.

Naast Suriname ontvingen onder meer Brazilië, Mexico, Colombia, Trinidad & Tobago en de Dominicaanse Republiek ook een hogere kredietnotering. S&P projecteerde dat “Latijns-Amerikaanse en Caribische landen dit jaar een fractie minder nieuwe schuldenlasten zullen aangaan als in 2007”.

De prognose voor te sluiten leningen in 2008 is voor de 25 door het bureau onderzochte landen naar beneden bijgesteld van 322 miljard in 2007 naar 290 miljard US dollar voor dit jaar. “De goede economische prestaties die de afgelopen jaren zijn waargenomen in de meeste van deze landen heeft de schuldpositie van de regio versterkt”, meent S&P. In 2007 groeide het BBP van Latijns-Amerika met 5,6 procent en die van het Caribisch Gebied met vier procent. Dit wordt voor een aantal landen onder meer toegeschreven aan de voordelen die zijn gehaald uit hoge wereldmarktprijzen.

Ook hebben veel overheden hun eigen binnenlandse kapitaalmarkt versterkt, waardoor de afhankelijkheid van extern kapitaal sterk is afgenomen. Het ratingbureau waarschuwt in zijn publicatie over de schuldpositie van deze landen in 2008, wel voor minder optimistische economische prestaties van de regio in 2008. Belangrijkste oorzaak is de dreigende recessie van de Amerikaanse economie. Toch zal er op z’n minst een groei van vier procent van het BBP worden gehaald. “We verwachten dat 2008 het zesde opeenvolgende jaar wordt van economische groei in de regio”, voorspelt de kredietwaakhond.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05-02-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics