Nickerie.Net, woensdag 06 februari 2008


Grondlegger Transcendente Meditatie - Maharishi Yogi (91) overleden

VLODROP - In Vlodrop (Limburg) is dinsdagmiddag de Maharishi Mahesh Yogi overleden. Dat maakte een woordvoerder van de beweging van de Maharishi, de Transcendente Meditatie (TM), woensdagochtend vroeg bekend. De Maharishi is 91 jaar geworden. Hij woonde sinds 1990 in Vlodrop, waar het wereldwijde centrum van de TM-beweging gevestigd is. De Maharishi begon zijn beweging in 1957 in India. In de jaren zestig van de vorige eeuw groeide zijn populariteit snel. Hij trok toentertijd onder meer volgelingen zoals The Beatles.

De Maharishi stierf temidden van zijn naaste medewerkers. Zijn stoffelijk overschot wordt een dezer dagen naar India gebracht en daar wordt op traditionele Indiase manier afscheid van hem genomen. Op welke wijze dit gebeurt, kon de woordvoerder in Vlodrop woensdagochtend nog niet zeggen.

Er wordt geen rouwperiode afgekondigd, aldus de woordvoerder. Op 28 januari trok de Maharishi zich terug als leider van de TM-beweging. Hij wilde, naar nu blijkt, zijn laatste dagen in stilte doorbrengen, aldus de woordvoerder.

Bij zijn terugtreden werd de TM-beweging verregaand gereorganiseerd. Wereldleider werd Maharaja Nader Raam. Dertien ministers en 27 zogenoemde raja's helpen hem. Zij krijgen de verantwoordelijkheid voor de beweging in de verschillende landen. Een echte opvolger komt er niet. „Een spiritueel leider van dit formaat kun je niet vervangen”, aldus de woordvoerder.

In Vlodrop is een Vedische universiteit gevestigd. Die verspreidt de door de Maharishi ontwikkelde Vedische leer. Op het complex in Vlodrop wonen ongeveer vijfhonderd aanhangers van de Maharishi.


Over Sri Maharishi Mahesh Yogi

Maharishi Mahesh Yogi (Chichli, Madhya Pradesh, India, 12 januari 1917 – Vlodrop, 5 februari 2008) was een Indiase goeroe, woonachtig in Nederland. Hij is de grondlegger van de Transcendente Meditatie (TM)-beweging. Volgens de TM-organisatie hebben wereldwijd meer dan vijf miljoen mensen zijn meditatietechiek geleerd.

Maharishi Mahesh Yogi, geboren als Mahesh Prasad Varma, studeerde natuurkunde aan de universiteit van Allahabad. Na het behalen van zijn graad in 1940 ging hij tot 1953 in de leer bij de swami Brahmananda Saraswati. In 1955 nam hij de naam Maharishi Mahesh Yogi aan (vaak verkort tot "de Maharishi", wat "de grote ziener" betekent) en begon hij les te geven in zijn meditatietechiek, later bekend geworden als Transcendente Meditatie.

In de jaren 1960 en 1970 werd Maharishi Mahesh Yogi een icoon van de heersende tijdgeest. Een groot aantal bekendheden uit die tijd, waaronder de Beatles en de Beach Boys, hingen zijn TM-beweging aan.

Maharishi Mahesh Yogi samen met Beatles-leden

De Beatles reisden in 1968 af naar India om Transcendente Meditatie te leren van de Maharishi. Na enkele maanden kwam het tot een breuk tussen de Beatles en de Maharishi omdat de Beatles vonden dat hij, als spiritueel, celibatair persoon, erg veel aandacht had voor sex en geld. Zo eiste hij een vast percentage van hun inkomen, misbruikte hun om zijn bekendheid te vergroten, en probeerde hun vriendin Mia Farrow te versieren. Volgens Deepak Chopra was er echter een heel andere reden voor de breuk: Maharishi Mahesh Yogi was tegen het regelmatige drugsgebruik van de Beatles tijdens hun verblijf in zijn ashram in India.

 

Sinds 1990 woont de Maharishi in Nederland en coördineert de wereldwijde activiteiten van de TM-beweging vanuit Vlodrop in de Limburgse gemeente Roerdalen, dat hij uitriep tot het "Global Country of World Peace". In Vlodrop wordt eigen geld geaccepteerd dat uitgegeven wordt door de Maharishi, in samenwerking met Fortis Bank: de Raam (1 raam = 10 euro).

Zijn residentie in Vlodrop, het voormalig Franciscaans kloostercomplex Sint Ludwigscollege, dient als wereldhoofdkwartier van de TM-beweging. Tussen de Maharishi en bewoners van Vlodrop is een conflict ontstaan nadat de Maharishi het kloostercomplex begon af te breken en te vervangen met een nieuw gebouwencomplex. Dit voortslepende conflict wordt al jaren voor de rechter uitgevochten.

Naast de vele "Maharishi Vedic Universities", TM-cursuscentra, heeft Maharishi Mahesh Yogi ook een aantal scholen en universiteiten opgezet. Zo stichtte hij in 1971 de Maharishi University of Management in Fairfield, Iowa in de Verenigde Staten. In Lelystad in Nederland staat de Maharishi Basisschool De Fontein.

Maharishi Vedic University in Vlodrop (Nederland)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / ANP / Wiki

05-02-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics