Nickerie.Net, zaterdag 16 februari 2008


Nationaal Leger op scherp wegens verwachtte toevlucht illegale gouddelvers uit Frans Guyana

Ebu Jones, 16/02/2008

Paramaribo - t Nationaal Leger (NL) van Suriname is in een hogere staat van paraatheid in het zuidoostelijk deel van de Marowijnerivier. Het gaat om de zogeheten Lawa-driehoek. De kans dat illegale goudzoekers, voornamelijk Brazilianen, hun activiteiten verplaatsen naar het Surinaams grondgebied is toegenomen, nadat de Franse regering haar voornemens wereldkundig heeft gemaakt om maatregelen te treffen tegen deze illegale gouddelvers.

Minister Ivan Fernald van Defentie zegt aan dWT dat deze mogelijkheid een zekere pro-activiteit van Suriname vereist. “Want het is te verwachten dat deze mensen hun toevlucht kunnen nemen naar ons territoir. Wij kunnen het ons niet veroorloven dat illegale goudzoekers in ons binnenland vertoeven”, stelt hij. Zijn ministerie zal het niet nalaten om alles binnen zijn vermogen te doen om de illegale goudzoekers die Suriname willen binnenkomen een halt toe te roepen. Het NL is nu bezig om alles in kaart te brengen om zo optimaal mogelijk eventuele vluchtroutes of uitwijkroutes af te schermen.

Fernald zegt dat hij door geëigende kanalen goed geďnformeerd is over de voornemens van de Fransen en dat hij gerust kan stellen dat deze activiteiten niet binnen de kortste keren zullen aanvangen. “De traditionele militaire posten zijn er als observatieposten in dat gebied. Over de start van deze actie van de Fransen en het verloop daarvan zullen wij genoegzaam geďnformeerd worden”, stelt Fernald gerust.

Ondanks dat de actie van de Franse regering niet binnen de kortste tijden zal starten, neemt de Surinaamse regering de ontwikkelingen in het zuidoosten van het land heel serieus. Een cluster van ministers, bestaande uit onder anderen Fernald en minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie, buigt zich over deze kwestie.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15/02/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics