Nickerie.Net, zaterdag 16 februari 2008


'Vrees voor handelsakkoord met Europa ongegrond' Rijstsector kan nu al profiteren

Ivan Cairo, 16/02/2008

BRIDGETOWN - De vrees dat het nieuwe handelsverdrag (EPA) tussen de Europese Unie (EU) en de Cariforum – Caricom plus Dominicaanse Republiek – nadelig is voor de regio, is ongegrond. Cariforum heeft nog drie jaar de gelegenheid om goed orde op zaken te stellen voordat de markt opengesteld moet worden voor producten en diensten uit Europa. Dan nog is er geen sprake van een volledige openstelling. Dat gaat via een gefaseerd proces dat 25 jaar zal duren voordat de regionale markt volledig open moet zijn voor de Europese Unie.

Dat zegt Henry Gill, senior director van het CARICOM-onderhandelingsorgaan, CRNM, in een interview met de Ware Tijd. Gisteren hield de CRNM in Bridgetown, Barbados, een workshop voor journalisten uit Cariforum-landen, om openheid te geven over de onderhandelingen en het resultaat. Gill zei desgevraagd, dat ook de vrees dat Suriname en de regio gebruikt zullen worden om Europese goederen te dumpen ongegrond is.

Vorige week zei KKF-topper Max Man A Hing aan de Ware Tijd, dat acties ondernomen moeten worden om dat te voorkomen. Volgens hem heeft het Caribisch Gebied geen voordeel aan de EPA's. Gill geeft aan, dat nu reeds anti-dumpingvoorzieningen zijn opgenomen in de EPA, die in april op Barbados wordt ondertekend.

Hij geeft desgevraagd aan, dat de regio inclusief Suriname nu reeds voordelen heeft, terwijl nog niet is ondertekend. Vanaf 1 januari 2008 heeft de EU zijn markt opengegooid voor alle producten en diensten vanuit Cariforum. Zo zijn ook invoerrechten voor rijst geschrapt en het exportquotum opgevoerd. Komend jaar wordt het quotum verder verhoogd waarna de markt in 2010 volledig moet zijn geliberaliseerd. “Suriname kan nu reeds alle rijst die hij produceert exporteren en in Europa afzetten”, zegt de CRNM-functionaris.

“Ik geloof niet dat we hoeven te vrezen wat betreft de liberalisatie van de import uit Europa onder de EPA”, vervolgt Gill. Hij benadrukt dat de regio heeft kunnen bedingen dat ruim 500 producten, die Cariforum als “zeer gevoelig” beschouwt, worden uitgesloten van liberalisatie. Voor een belangrijk deel zijn dat agrarische producten. Deze goederen werden geïdentificeerd tijdens intensieve consultaties regionaal en op nationaal niveau met de lidlanden. Een ander voordeel is dat het liberalisatieproces pas over drie jaar, in 2011, daadwerkelijk begint. Voldoende tijd voor de landen om orde op zaken te stellen. Bedrijven krijgen de gelegenheid maatregelen te treffen om efficiënter en concurrerender te gaan opereren. Daarnaast zal de volledige liberalisatie pas over 25 jaar een feit zijn, omdat dit gefaseerd wordt uitgevoerd. “Gelet hierop kan gerust gesteld worden dat we beschermd zijn daar de sectoren ruimschoots de tijd krijgen efficiënter en concurrerender te worden. Er is voldoende bescherming”, benadrukt Gill.

Ook is afgesproken dat de EU geen exportsubsidies zal geven voor producten die Cariforum heeft geliberaliseerd en Europese bedrijven naar deze regio willen exporteren. De EPA's bieden de regio ook voldoende mogelijkheden om investeringen aan te trekken, terwijl lokale bedrijven gezamenlijke investeringen hier zouden kunnen plegen om producten te fabriceren bestemd voor de Europese markt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

15/02/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics