Nickerie.Net, zaterdag 16 februari 2008


Econoom Samson erkent waardedaling SRD
Geplaatst: 16/02/2008

Paramaribo -  De econoom en jurist Guillermo Samson erkent dat er momenteel sprake is van depreciatie van de Surinaamse munteenheid, de SRD. Deze waardeafname is het gevolg van de toenemende inflatie in de afgelopen twee jaren. De inflatiestijging heeft ertoe geleid dat de bevolking qua koopkracht achteruit is gegaan.

De econoom geeft aan dat de Surinaamse overheid heden ten dage monetair goed scoort. Wordt er echter gekeken naar de reŽle zijde van de economische status van ons land, dan ziet men dat het bitter slecht gaat. De koopkracht, armoede en werkgelegenheid vormen deze reŽle zijde. Op basis van deze aspecten, gaat het werkelijk slecht in Suriname.

Samson meent dat ook de koppeling van de SRD aan USD voor de koers van 2,77, ťťn is die kunstmatig te noemen is. Kunstmatig, daar de 2,77 niet de reŽle waarde is van de USD. Bij vrije fluctuatie van de koers zou men de tegengestelde kracht ervaren van de Euro.

Samson benadrukt dat er in Suriname nog geen sprake is van devaluatie. De devaluatie is afhankelijk van de beslissing van de overheid en is een zuivere ingreep van de overheid dat je munteenheid minder wordt ten opzichte van de buitenlandse munteenheid.

Wat ook ontbreekt in Suriname volgens Samson is een goede prijscontrole in de winkels. ĎWant al zou de SRD ontkoppeld worden aan de US$ 2,77, zal dit nog niet leiden tot prijsdaling in de winkels. De prijzen dienen door een goed controlesysteem in de hand gehouden te worden.

Carlos dos Ramos, lid van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven(VSB), is ook de mening toegedaan dat de koopkrachtdaling van de SRD het gevolg is van de geÔmporteerde inflatie. Hierdoor kan de Surinamer nu minder kopen voor SRD 1. Hij blijft bij zijn standpunt dat de geconstateerde waardedaling niet direct te maken heeft met de SRD op zich, maar het gevolg is van de inflatie die internationaal te merken is.


Bianca Bourne

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

16/02/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics