Nickerie.Net, dinsdag 19 februari 2008


'Verband veel mobiel bellen en zeldzame kankervorm'

Renť Gerritsen

Onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv beweren dat mensen die meerdere uren per dag mobiel bellen een vijftig procent hogere kans op speekselklierkanker hebben. Deze conclusie volgt uit een onderzoek onder vijfhonderd patiŽnten.

De onderzoekers keken naar 500 mensen die een goedaardige of kwaadaardig gezwel aan hun speekselklieren hadden ontwikkeld en vergeleken deze groep met een controlegroep van 1300 gezonde mensen. Volgens het onderzoek groeit de kans op speekselklierkanker met vijftig procent, wanneer men meerdere uren per dag mobiel telefoneert met de telefoon tegen hetzelfde oor. Mensen die in afgelegen gebieden veelvuldig bellen hebben zelfs een nog hogere kans op kanker aan de speekselklieren, doordat hun mobieltjes het signaal verder moeten sturen en dus krachtiger stralen.

Onderzoeksleider Siegal Sadetzki is van mening dat het IsraŽlische onderzoek inzicht geeft in de effecten van langdurige blootstelling aan gsm-straling, omdat in IsraŽl relatief veel mobiel wordt gebeld en het gsm-netwerk al vroeg was uitgerold.

De kans op speekselklierkanker is evenwel betrekkelijk klein. Jaarlijks worden 230.000 gevallen van kanker gediagnostiseerd in het Verenigd Koninkrijk en daarbij gaat het slechts 550 keer om speekselklierkanker, zo nuanceert BBC News de onderzoeksresultaten.

Volgens de onderzoekers is hun werk echter wel degelijk relevant, aangezien voorgaande onderzoeken naar de relatie tussen mobiele telefonie en kanker zich vooral richtten op hersentumoren. In die onderzoeken werd, op een Zweeds onderzoek na, geen verband gevonden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Universiteit van Tel Aviv

18/02/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics