Nickerie.Net, donderdag 21 februari 2008


Juistitie Suriname en Guyana intensiveren samenwerking

Minister Santokhi biedt zich aan voor hulp bij bestrijding criminaliteit

Eric Mahabier, 21/02/2008

Paramaribo - Suriname en Guyana gaan op beleids- en uitvoeringsniveau intensiever samenwerken bij de aanpak van de criminaliteit. Onder andere gaan de politiediensten van beide landen intensiever gegevens met elkaar uitwisselen. Deze afspraak heeft minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie dinsdag tijdens een telefonisch onderhoud met de Guyaneze minister van Binnenlandse Zaken Clement Rohee gemaakt. De intensivering van deze samenwerking komt door de tweede moordslachting die criminelen in het weekend in het westerbuurland hebben gepleegd.

Minister Santokhi

Minister Clement Rohee

 Minister Santokhi heeft aan de Guyanese minister gevraagd wat Suriname kan betekenen in het oplossen van deze zaak. "Omdat er ernstige activiteiten zijn, en ik benadruk dat, die zich niet ver van de Surinaamse grenzen voltrekken." Overheden hebben volgens de minister "altijd de neiging" zaken te bekijken tot aan de grens, terwijl criminelen met hun activiteiten geen grenzen kennen.

De overheid moet daarom ook rekening houden dat ons beleid ook een grensoverschrijdend karakter moet hebben. "Tegen die achtergrond heb ik afstemming met mijn collega van Guyana". Volgens Santokhi is de Surinaamse grens al geruime tijd extra bewaakt in verband met de "ernstige incidenten". Rekening wordt gehouden met de lange grens die Suriname met Guyana heeft en daarom is de focus ook op de inlichtingendiensten die de bewegingen van criminelen in Guyana moeten aangeven. Deze inlichtingennetwerken en de grensbewakers verrichten tot nu toe goed werk.

De bewindsman verzekert dat de criminelen geen kans zullen vinden naar Suriname uit te wijken en als dat toch het geval is, ze meteen ingerekend zullen worden. "Je gaat met die inlichtingen netwerken moeten werken, want je kan niet om de honderd meter een politie of militair plaatsen." Hij kondigt aan dat hij met modern apparatuur zal werken aan een structurele bewaking van de gehele grens. Het gebruik van satellietbeelden is één van de mogelijkheden die wordt uitgewerkt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

21/02/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics