Nickerie.Net, woensdag 20 februari 2008


Nederlandsen ontfermen zich over Internaat Zaailand

Lia Tjong Akiet, 20/02/2008

Paramaribo - De Nederlandse stagiaire Lizette Kooreman (27) en haar vriendin Anna Hoogenkamp (22) trekken zich uit barmhartigheid het lot van het jongensinternaat Zaailand aan. Het tweetal is daarom in Suriname om voor dit opvanghuis enkele weldaden te verrichten. Zaailand bestaat al meer dan dertig jaar, maar is in slechte staat en schreeuwt om renovatie. Ook ontbreekt het een studieruimte met internetfaciliteiten alsook een bibliotheek die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de schoolprestaties van de jongens.

Kooreman was vorig jaar reeds in Suriname voor haar studie Psychonomie en liep stage in een verpleeghuis. Daar kwam ze iemand van het internaat tegen en werd geconfronteerd met de erbarmelijke omstandigheden van dit tehuis. Terug naar Nederland interesseerde ze Hoogenkamp in de kwestie Zaailand, die in het verleden ook vele generaties Nickeriaanse studenten heeft gehuisvest. Zodoende organiseerden ze begin vorige maand een benefiet voor Suriname, voor een goed doel. Hierbij is er een bedrag van euro 4004 opgehaald dat zal bijdragen aan de bouw van de studieruimte en bibliotheek.

Kooreman en Hoogekamp hebben intussen de Stichting Sabi opgericht. Het doel van de stichting is het opzetten en ondersteunen van de onderwijsprojecten in Suriname. Hoogenkamp zal tot eind april in Suriname vertoeven en Kooreman tot juli. Kooreman geeft aan dat bij terugkomst in Nederland de stichting daar zal worden voortgezet. Ook zal er geprobeerd worden te kijken wie geďnteresseerd is om te helpen op Zaailand. “In Nederland zijn er veel fondsen maar wij moeten komen met een goed concreet plan, dan pas geven ze geld”, zegt Kooreman. Volgens de begroting zal dit plan 15.000 euro gaan kosten. Loanita Sluisdom, directrice van het internaat, vind het een heel goed initiatief van deze twee dames. “Ik ben heel blij. Het komt het internaat juist van pas”, aldus Sluisdom.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

21/02/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics