Nickerie.Net, woensdag 05 maart 2008


Liakat Mahawatkhan: ‘Kleine boeren kunnen moeilijk zelf ureum importeren’
Geplaatst: 26/02/2008

Nickerie -  Het is volgens de rijstindustrieel Liakat Mahawatkhan enorm moeilijk voor kleine padieboeren om ureum in kleine hoeveelheden voor eigen gebruik te importeren. Mahawatkhan zegt ook dat de handel in ureum een zeer riskante “business” is waar veel geld mee gepaard gaat en dat niet een ieder de kans wil nemen om zoveel geld in een keer uit te zetten. Ondanks de grote heisa die men maakt, kijken velen steeds de kat uit de boom. De ondernemer haalde verder aan dat de prijs van ureum wordt opgedreven daar meerdere spelers nog niet echt zichtbaar zijn. “Veel geld zit vast”, benadrukte hij. Uitgerekend kost een 20 voet container met tussen de 20 – 25 ton ureum al bijkans US$ 14.000 tot in Nickerie geleverd.

De rijstindustrieel wist DBS verder te vertellen dat er binnen de sector bepaalde ondernemers voor het komend seizoen al gesprekken voeren om ureum vanuit China in containers te importeren voor eigen gebruik. Volgens Mahawatkhan is het elk een gegund om ureum zowel vanuit de Caricom als daarbuiten heffing vrij te importeren. Hij is op de hoogte dat ureum buiten de Caricom al een tijdje door de HI- minister voor een bepaalde periode ontheffingvrij mag worden ingevoerd, maar ondanks dit, men het niet waagt. Momenteel heeft hij zelf ook ureum nodig om zijn gewas te bemesten.

Voor wat betreft de padieoogst, zei Mahawatkhan dat het afoogsten bemoeilijkt zal worden, omdat de grond drassig is en de rijsthalmen niet droog genoeg zijn. Oogstmachines zullen zich dan moeilijk kunnen verplaatsen Ook de regens zorgen voor een vertraagde rijpingsproces van het gewas. Naar verwachting zal het oogstseizoen pas in de tweede week van maart behoorlijk aanvangen, mits de natuur meespeelt. Verwacht wordt dat de prijs per baal (79kg) nat, geoogste padie, af veld, veertig Surinaamse dollars zal bedragen.

Informatie bereikte DBS ook dat er een lokale rijstgap kan ontstaan als bepaalde molens voor een week of twee even zullen sluiten, terwijl anderzijds de vraag naar rijst in het buitenland aanzienlijk hoog blijft.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

26/02/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics