Nickerie.Net, maandag 03 maart 2008


Decembermoorden: Advocaat bevestigt aanwezigheid Bouterse in Fort Zeelandia tijdens slachtpartij

Ivan Cairo, 03/03/2008

Paramaribo - Desi Bouterse was wťl aanwezig in Fort Zeelandia, toen op 8 december 1982 vijftien tegenstanders van de toen door hem geleide regering daar zijn gedood. Dat blijkt uit verklaringen van zijn eigen advocaat. Die voerde vrijdag onder ede afgelegde getuigenverklaringen aan, om excepties in deze zaak te ondersteunen. Strafpleiter Irwin Kanhai voerde aan, dat een getuige, Bouterse, toenmalig garnizoenscommandant Roy Horb en vakbondsleider Fred Derby, die dag samen op Bouterse zijn werkkamer in het fort heeft gezien. Ze zouden zelfs lachend een heildronk hebben uitgebracht.

Zich baserend op deze verklaringen, wierp Kanhai op waarom de inmiddels overleden Derby dan niet op de verdachtenlijst was geplaatst door het Openbaar Ministerie. Derby heeft als enige van de 16 door het leger opgepakte mannen Fort Zeelandia levend verlaten. Volgens een jurist die niet genoemd wil worden, bevestigt Kanhai met het opvoeren van deze getuigenverklaringen dat zijn cliŽnt ten tijde van de moorden ter plekke aanwezig was. "Hij accepteert deze getuigenverklaring dus als waarheid", zegt de jurist. Als de strafzaak na 4 april wordt voortgezet, zou dit in het nadeel van zijn cliŽnt kunnen werken, wanneer die zich erop zou willen beroepen dat hij niet in Fort Zeelandia was toen de vijftien mannen zijn doodgeschoten. Bouterse heeft herhaaldelijk en op diverse podia in het openbaar aangegeven, dat hij ten tijde van de moorden ergens anders was. Nu beweert zijn advocaat het tegendeel.

Vrijdag was Bouterse voor de vierde achtereenvolgende keer afwezig toen de Krijgsraad de zaak behandelde. Op vragen van journalisten stelde Kanhai, niet te weten waarom Bouterse die als hoofdverdachte in deze strafzaak geldt, opnieuw niet is komen opdagen. Hij zou Bouterse alleen op de eerste zittingsdag hebben geadviseerd naar het gerechtsgebouw te Boxel te komen. Of hij ook de andere zittingsdagen wilde verschijnen, liet Kanhai aan zijn cliŽnt over. De strafpleiter is er overigens heilig van overtuigd, dat de zaak tegen zijn cliŽnt op 4 april wanneer een uitspraak komt op de aangevoerde excepties, zal worden beŽindigd. Volgens hem zijn de hem ten laste gelegde feiten verjaard. De stuiting van de verjaring in 2001 zou niet op de wettelijk voorgeschreven wijze hebben plaatsgevonden, meent de advocaat.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics