Nickerie.Net, woensdag 05 maart 2008


RGD-arts Matai: ‘Geen redenen tot ongerustheid door tekort slangenserum Nickerie’
Geplaatst: 05/03/2008

Nickerie -  Slangenbeten van vooral gifslangen zoals de labaria, kunnen de dood tot gevolg hebben als niet tijdig en op een medisch correcte manier wordt opgetreden. In het district Nickerie zijn er gevallen bekend, waarbij mensen gebeten zijn en dood zijn gegaan. RGD-arts drs. K. Matai heeft in een interview aangehaald dat er geen ongerustheid hoeft te bestaan, dat er een tekort zou zijn aan slangenserum in Nickerie. Echter is het wel zo dat het voorradig houden van slangenserum erg kostbaar is.

Matai haalde aan dat de prijs van slangserum bijkans 1400 Surinaamse dollars kost, en dat niet een ieder het zou kunnen betalen bij een eventuele beet door een gifslang. SZF’ers, mensen met on-en minvermogen kaarten en mensen die verzekerd zijn bij particuliere maatschappijen hebben volgens de arts wel dekking hiervoor.

Het wordt volgens de arts stukken moeilijker voor degenen die helemaal geen dekking hebben. Matai vindt dan ook dat, gezien het district Nickerie een productiedistrict is en waar mensen vaak bloot staan aan slangenbeten, het hen ten zeerste is aangeraden om ergens dekking te zoeken en niet te zitten wachten. “Dit om het feit dat je maar nooit weet wanneer het noodlot toeslaat”, vulde Matai aan.

Een beet door een niet-giftige slang is medisch gezien gewoon een bijtwond, maar een beet van een gifslang vergt volgens de arts een specifieke behandeling. In Nickerie is het bekend dat de gevreesde labaria veelvuldig voorkomt. Slangenserum wordt in Nickerie in een bepaalde hoeveelheid voorradig gehouden in de apotheek van Nw-Nickerie.

Voor Nickerie is serum in voldoende mate aanwezig, verzekerde dokter Matai. Waarom dit kostbaar middel alleen op deze locatie voorradig is, is simpel om het feit dat de opslag hiervan enorm riskant en vrij duur is. Op de vraag of er cijfers op na zijn gehouden van het aantal slangenbeten de afgelopen periode in het district Nickerie, zei de arts dat er geen cijfermateriaal aanwezig is. Zelf zegt Matai dat hij tijdens zijn praktijk voor dit jaar nog niet geconfronteerd is geraakt met zo een geval. Veel van de gevallen gaan gelijk naar de spoedeisende hulp van het Dr. L. Mungra Ziekenhuis. Pogingen om wat cijfers vanuit het SZN te krijgen hebben niks opgeleverd.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

05/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics