Nickerie.Net, woensdag 05 maart 2008


Kunstmest Ureum verlaat aangevoerd

Beta Debidien, 05/03/2008

NIEUW-NICKERIE - De leverancier Atcar Chemicals heeft gisteren 1400 ton ureum aangevoerd in Nickerie. Rijstboeren togen gisteren naar de steiger van de leverancier te Longmay, om in aanmerking te komen voor deze input. De rijstsector heeft ruim zes weken met een tekort aan ureum gezeten, waardoor niet alle boeren hun gronden volgens schema konden bemesten. Nu staan de meeste rijstarealen in bloei zonder dat ureum is toegediend. “Ik verwacht inkomstenderving bij de oogst, omdat mijn gewas niet voldoende kunstmest heeft gehad”, zegt Dinesh Baidjoe, een landbouwer in de Oostelijke Polder. Baidjoe heeft 14 hectare met het rijstras Adron 125 ingezaaid en vreest dat de padiekorrels niet volgroeid zullen zijn.

Ureum, een belangrijk product bij de inzaai van rijst, wordt verpakt bij de steiger van Atcar Chemicals, importeur en leverancier van dit product. Atcar heeft gisteren, na zes weken schaarste, 1400 ton ureum aangevoerd in Nickerie.-.

“Deze partij is de laatste voor dit najaarsseizoen”, vertelt Kries Katwaroo, Atcar-voorman in Nickerie. Volgens hem had de levering een maand eerder moeten plaatsvinden, maar er traden problemen op bij het transport vanuit Trinidad. “Alle kleine boeren en bedrijven die betaald hebben, komen in aanmerking”, zegt Katwaroo.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), is er niet over te spreken dat het ureum niet tijdig is aangevoerd. Volgens hem hebben de boeren in januari 2007 hun bestellingen geplaatst en hebben ze de leverancier ook gelijk betaald. De SPBA-voorman is blij dat enkele ondernemers, waaronder ook hij, een kleine hoeveelheid ureum in containers hebben kunnen importeren, waardoor enkele landbouwers hun arealen op tijd konden bemesten. Oemraw hoopt dat dit probleem zich in de toekomst niet herhaalt. Via zijn organisatie, de Productie Verwerking Coöperatie Middenstand (PVCM), kijkt Oemraw naar mogelijkheden om een grote partij ureum goedkoper te importeren. Hij heeft daarvoor offertes aangevraagd in het buitenland.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics