Nickerie.Net, donderdag 06 maart 2008


Santhoki vraagt opheldering VS beschuldigingen

Ivan Cairo, 06/03/2008

Paramaribo - Justitieminister Chandrikapersad Santokhi heeft om opheldering gevraagd bij VS-ambassadeur Schreiber-Hughes over corruptieaantijgingen in een onlangs verschenen drugsrapport. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde vrijdag haar jaarlijks rapport bestemd voor het congres, waarin zowel de vorderingen als de minpunten over de drugsbestrijding in Suriname zijn opgenomen. Een opvallende passage is de beschuldiging dat corruptie bij leger, politie en magistratuur bijdragen aan de mindere resultaten die worden geboekt.

In een telefonisch onderhoud met de ambassadeur gistermorgen vroeg Santokhi om opheldering over de aantijgingen waarbij hij aangaf dat deze niet correct zijn. Aan journalisten zei hij gisteren, dat de regering de gelegenheid krijgt de correcties door te spelen aan Washington. Ondertussen zijn medewerkers bij Justitie en Politie aan het werk gezet om het rapport door te spitten op onjuiste zaken. De ambassadeur verklaarde tegenover de bewindsman dat de informatie in het rapport is gebaseerd op gegevens verkregen van uiteenlopende bronnen.

Chandrikapersad Santokhi

In het rapport komt ook naar voren, dat het afgelopen jaar de regering geen beleid heeft gevoerd om drugsbestrijding en vervolging van verdachten te dwarsbomen en dat er geen enkele regeringsfunctionaris vervolgd is wegens betrokkenheid bij drugshandel. Opvallend in het rapport, zegt de minister, is dat Suriname dit jaar niet meer is aangemerkt als “belangrijk doorvoerland” van drugs. Ofschoon volgens Washington in 2007 geen grote drugsvangsten zijn gedaan, gaat de regering door met het aanpakken van grote drugsorganisaties in het land. Ook blijft de regering samenwerkingsverbanden aangaan met andere landen om de import en export van drugs in te dammen. Suriname is weliswaar partij bij de VN Drugsconventie 1988, maar heeft nog geen wetgeving betreffende controle op chemicaliën die aangewend kunnen worden voor de productie van drugs en leeft de Conventie op dit stuk dus niet na.

In het rapport worden ook de acties aangegeven die hier zijn ondernomen in de strijd tegen drugs. Zo wordt aangevoerd, de uitvoering van het Nationaal Drugs Master Plan 2006-2010 door de Nationale Anti-Drugsraad die daarbij ngo's, het bedrijfsleven en religieuze groepen betrekt. Ook de vangst van 206 kilo cocaďne, 131 kilo marihuana, 3.154 xtc-tabletten, de arrestatie van 667 verdachten en 99 bolletjesslikkers, enkele drugsvonnissen en 462 vervolgingszaken in 2007 worden genoemd. Dat er in 2007 minder cocaďne is onderschept dan in 2006 komt onder andere door het inzetten van een Anti-Drugseenheid op de luchthaven te Zanderij en training voor douane en politiefunctionarisssen.

Volgens de VS zal de regering meer nadruk moeten leggen op vergroting van de veiligheid en controle op havens. Deze zijn volgens Washington de belangrijkste exportkanalen voor drugs uit Suriname.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics