Nickerie.Net, vrijdag 07 maart 2008


Padieprijs bereikt recordhoogte

Beta Debidien, 07/03/2008

NIEUW-NICKERIE - De opkoopprijs van een baal natte padie van 79 kg, heeft bij de voorjaarsoogst een recordhoogte bereikt van 50 Surinaamse dollar. Bij de start van de oogst vorig seizoen, werd een baal voor SRD 32 opgekocht door de opkoper/verwerker. “Dit seizoen beginnen we met een opkoopprijs van minimaal SRD 50 en gaan eindigen met ongeveer SRD 60, “ zegt Shaam Guptar, exporteur tevens verwerker in Nickerie. Hij wijst erop dat de vooruitzichten van de markt op dit moment internationaal heel hoog liggen. “Er is zelfs sprake van een grotere vraag dan aanbod”, zegt Guptar. Voor één ton cargo wordt in het buitenland ongeveer 450 US dollar neergeteld en voor witte rijst 510 US dollar.

Een in bloei staand rijstveld. Voor padie zal tegen het einde van de oogsttijd zeker SRD 60 per baal neergeteld worden door de verwerkers/opkopers.-.

Ook rijstmagnaat Imro Manglie heeft de boeren een opkoopprijs van minimaal SRD 50 per baal aangeboden. Manglie woont al 40 jaar in Nickerie en is op de hoogte van de bewegingen in de rijstsector. “Bepaalde verwerkers/opkopers hebben in de afgelopen jaren de boel hier opgelicht. Zij hebben flink verdiend in de rijstsector en zijn nadien vertrokken, waardoor het district economisch sterk achteruit is gegaan”, zegt Manglie. Hij vindt dat de boeren, nu de prijzen van rijst en rijstproducten in de wereld zijn gestegen, het recht hebben om te genieten van de hoge padieprijzen. “We moeten het niet laten voor een paar willekeurige opkopers/verwerkers die doen wat ze willen, wanneer zij de producten van de boeren in hun molens hebben. Maar we moeten de prijzen goed afstemmen met de mensen.” Volgens de rijstmagnaat hebben de hoge prijzen voor rijst en rijstproducten niets te maken met de politiek en nog minder met het gevoerd beleid van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). “Het is te danken aan de stijgende wereldprijzen”.

Manglie hoopt dat de verhoogde opkoopprijzen de boeren zullen inspireren om meer te gaan planten. “Ik zal blij zijn wanneer onze boeren het volgend seizoen een inzaai van 25.000 hectare en meer realiseren. Als Wageningen vandaag in productie zou zijn, zouden wij Guyana kunnen overtreffen als rijstexporterend land in de regio,” aldus de rijstmagnaat.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics