Nickerie.Net, maandag 10 maart 2008


Negen gehuldigd tijdens viering vrouwendag Saramacca

Lia Tjong Akiet, 10/03/2008

Paramaribo - Negen voorbeeldvrouwen van Saramacca zijn zaterdag gehuldigd tijdens de viering van de Internationale dag van de Vrouw in Groningen, Saramacca. Zij mochten elk een bos bloemen, een speld en een oorkonde in ontvangst nemen.

dWT foto / William Tsang Districtscommissaris van Saramacca, Mandrachaldebie Ghisaidobe, bevestigt een speld op de jurk van Minakoemari Hira-Ramadhin, een van de negen voorbeeldvrouwen van Saramacca, die zaterdag gehuldigd is. De viering van Internationale dag van de Vrouw vond dit jaar in Saramacca plaats.-.

De vrouwen zijn in de bloemetjes gezet voor de belangrijke bijdrage die zij leveren aan de ontwikkeling van hun district. Onder het zestal bevinden zich Hillegaar van Brussel, Sakoentala Deby-Ramdhiansing en Minakoemari Ramadhin. Van Brussel is een kleine lokale ondernemer van orchideeën. Zij heeft momenteel ruim 9000 planten in de teelt. Deby-Ramdhiansing is de enige pandita van het district en Hira-Ramadhin is oud-journalist en leerkracht in Saramacca. Momenteel runt zij samen met haar man een winkel met spullen voor de woninginrichting. Hira-Ramadhin pleit voor een bejaardentehuis in Saramacca, omdat er veel oudjes zijn in het district die alleen wonen.

De herdenking van de Internationale Dag van de Vrouw vond plaats onder het thema ‘Financiering voor gendergelijkheid’, met als subthema ‘Investeren in vrouwen en meisjes’. De toen nog waarnemend president Ramdien Sardjoe wees in zijn toespraak op de belangrijke rol die vrouwen spelen in de ontwikkeling van het land. “Vrouwen zitten in het onderwijs, in de medische sector, in het zakenleven. Ze zijn dus letterlijk en figuurlijk de dragers van ontwikkeling”, aldus Sardjoe. Districtscommissaris van Saramacca, Mandrachaldebie Ghisaidobe, was verheugd dat de dag dit jaar in haar district wordt gevierd. Zij wijst vrouwen erop dat zij niet alleen hun rechten maar ook hun plichten moeten kennen. Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken drukte de vrouwen erop de herdenkling niet alleen te zien als een feestdag, maar meer nog als een dag van bezinning. Volgens Hassankhan vindt de regering gendergelijkheid heel belangrijk, zo zeer dat het is opgenomen in het meerjarenontwikkelingsplan. Dit is gedaan, omdat in alle sectoren vrouwen een belangrijke rol spelen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics