Nickerie.Net, maandag 10 maart 2008


Recordproductie SBBS in 2007 Exportwaarde bacoven stijgt naar US$20 miljoen

Eliézer Pross, 10/03/2008

Paramaribo / Nickerie - De productie van bacoven bij de Stichting Behoud Bacoven Sector in Suriname, SBBS, heeft in 2007 sinds de sluiting van Surland, een ongekende hoogte bereikt. De exportwaarde van deze vrucht klom naar 19,36 miljoen US dollar, 5 miljoen meer dan het exportbedrag (14,5 miljoen US dollar) dat behaald is een jaar daarvoor.

De verhoogde inkomsten zijn behaald, vanwege de gunstige prijzen op de wereldmarkt en een toename van 20 procent van de productie. Dit komt neer op iets meer dan 56.000 ton geëxporteerde bacoven. Volgens André Brahim, voorzitter van de raad van commissarissen, zijn deze recordcijfers te danken aan de efficiëntere bedrijfsvoering die wordt gevoerd binnen de SBBS door het buitenlands managementteam. De productie is verdrievoudigd, terwijl het totale productievermogen van het bedrijf nog lang niet is bereikt. Vorige week ontstond er enige bezorgdheid over een vermeend ultimatum dat gesteld is door een pas opgerichte werknemersbond, onder leiding van Dayanand Dwarka. De bond dringt aan op erkenning door de directie, maar die duldt voorlopig geen arbeidersvertegenwoordiging in het bedrijf.

De vrees bestaat namelijk dat de successen in gedrang zullen komen door misbruik van arbeidsbelangen omwille van de politiek zoals het bij oud-Surland het geval was. “Wij weten allemaal wat voor ellende de vakbeweging heeft betekend voor Surland”, zei Brahim onlangs in gesprek met de Ware tijd. Hij wees erop dat met het oog op privatisering van de SBBS, die dit jaar van de grond moet komen, het niet raadzaam is om nu een vakbeweging in het bedrijf toe te laten. Ook vanwege de voorbereidingen die getroffen worden om het bedrijf te laten voldoen aan Europese arbeidsstandaarden (Eurogap), twijfelt Brahim aan de noodzaak van een vakbond. Dwarka vindt het voorbarig van de bedrijfsleiding om te zeggen dat er politiek bedreven zal worden met de belangen van de arbeiders. “Continuïteit van het bedrijf en daarmee garantie van arbeidsplaatsen staan op de eerste plaats.

Daarna komen de belangen van de arbeiders”, aldus Dwarka. Hij is ervan overtuigd dat hij zijn vroegere politieke affiniteit met de partij voor Agrariërs en Landarbeiders (PVF/Fal) en de huidige relatie met een regeringspartij (VHP...red dWT), geen invloed zal hebben op zijn functioneren. Ten aanzien van het ultimatum, zegt Dwarka dat samenwerking met de SBBS-directie om de arbeidsrust te garanderen het streven is. Er zijn volgens hem toch zaken die samen met de directie opgelost moeten worden. “Ik ben er totaal niet op uit om onrust te creëren”, benadrukt Dwarka. Vicepresident Ramdien Sardjoe zegt dat de bedoelingen, legitimiteit en het draagvlak van de nieuwe bond nagegaan moeten worden. Hij roept op tot samenwerking.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics