Nickerie.Net, woensdag 12 maart 2008


Politiek ook doorverweven binnen SPBA
Geplaatst: 12/03/2008

Nickerie -  ‘De politiek is ook doorverweven binnen de SPBA. Zelfs een minister op wiens bord de padiesector valt, omzeilt mij maar praat wel met de ondervoorzitter,’ zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Leakat Mahawatkhan, ietwat geďrriteerd aan DBS. Dergelijke gedragingen van beleidsmakers zitten hem danig dwars. Hij erkent wel dat de SPBS toe is aan een ernstige reshuffeling. ‘Ja, maar waar begin je?,’ verzucht hij.

Al enkele jaren heeft er geen bestuursverkiezing plaatsgevonden. Verder zijn niet alle rijstboeren aangesloten bij deze organisatie, terwijl de ondervoorzitter van de SPBA, Harrynandan Oemraw, voorlegt aan DBS dat de organisatie rechtspersoonlijkheid heeft en tal van werken heeft verzet voor de padieboeren. Volgens Oemraw zou alles koek en ei zijn binnen het bestuur.

Volgens Mahawatkhan proberen enkele leden van het bestuur op de voorgrond te treden zonder dat zij de bevoegdheid daartoe hebben. Echter schuift hij de organisatorische problemen niet in de schoenen van de bestuursleden, maar geeft hij toe dat de politiek een grote invloed heeft op de organisatie. Indien hij op de voorgrond treedt, bestaat het gevaar dat de organisatie niet wordt erkend door beleidsmakers. Het lijkt wel een onoplosbaar probleem te zijn, die alleen verholpen kan worden indien er een hoofdbestuursverkiezing wordt uitgeschreven. Ook hier stuit hij tegen een blinde muur. Want een organisatie moet eerst leden hebben, alvorens over te gaan tot het houden van een bestuursverkiezing. Hij zou het bijzonder op prijs stellen indien alle rijstboeren zich aansluiten bij de organisatie. ‘Maar ja, de mensen willen dit niet hebben. Zij denken liever de hele dag aan werken en winst maken. Vooral daar momenteel de vraag naar padie enorm groot is. Dus de organisatie zal helemaal op de achtergrond geduwd worden.’ Ook diverse rijstboeren hebben hun bedenkingen over de SPBA. Volgens hen gaat het gewoon om een organisatie op papier die slechts enkele leden telt.


Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

12/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics