Nickerie.Net, dinsdag 11 maart 2008


Caricom naar EU-model van de baan Ondertekening EPA in juni

Ivan Cairo, 11/03/2008

Paramaribo - De Caricom wordt geen landengemeenschap naar het model van de Europese Unie (EU). Onder andere zouden naar analogie van het instituut van EU-Commissarissen, in Caricomverband functionarissen worden aangewezen of gekozen, verantwoordelijk voor de diverse beleidsgebieden van de organisatie. Dat plan waarover al jaren werd gedebatteerd, is nu door de Caricom-leiders in de “ijskast” gestopt. “Het is geen eenvoudige opdracht om de stap te maken “om te zeggen dat je belangrijke zorggebieden overdraagt in handen van een persoon, vooral als die persoon afkomstig is van een andere staat dan je eigen staat”, zei president Ronald Venetiaan maandag op een persconferentie na terugkeer van de op de Bahamas gehouden Caricomtop.

Nu wordt gekozen voor een andere vorm van nauwere coöperatie: 'Functionele Samenwerking'. Dit is een samenwerkingsmodel waarbij specifieke activiteiten zijn geïncorporeerd ter ondersteuning van economische, sociale en veiligheidsdoelstellingen van de landengroep, alsook het buitenlandbeleid. Naast de regeringsleiders zullen ook de verschillende organisaties zoals vakbeweging en bedrijfsleven en instituten die met de voornoemde beleidsgebieden te maken hebben, betrokken worden bij de uitvoering.

Suriname die verantwoordelijk is voor het cultuur-, jeugd-, sport- en genderbeleid binnen de Caricom, is opgenomen in de Sub-Commissie Functionele Samenwerking. Naast president Ronald Venetiaan zitten in deze commissie ook de regeringsleiders van de Bahamas (voorzitter), Barbados, Dominica, Grenada en St. Kitts en Nevis. Deze commissie moet de komende tijd het beleid omtrent de nauwere samenwerking uitzetten en coördineren.

Heet hangijzer tijdens de top van afgelopen vrijdag en zaterdag, was ook de goedkeuring van het nieuwe handelsverdrag tussen de regio en de EU. Na wat “gemor” van enkele regeringsleiders dat al vroeg in de kiem werd gesmoord, is het Economic Partnership Agreement (EPA) dat op 16 december vorig jaar is overeengekomen, goedgekeurd. Afgesproken is dat het nogal lijvige juridisch document in juni zal worden ondertekend. De verschillende landen moeten deze nog zien te loodsen door hun parlement, waarna ratificatie kan plaatsvinden. Formeel heeft de regio (Cariforum) tot eind juni de gelegenheid om het akkoord te tekenen. Het document wordt momenteel door de verschillende lidlanden gescreend, om later niet voor verrassingen te komen te staan, zei handelsminister Clifford Marica.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics