Nickerie.Net, dinsdag 11 maart 2008


ECB bezorgd over dure euro

BASEL - De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich zorgen over de steeds duurdere euro. "In de huidige omstandigheden zijn wij bezorgd over excessieve bewegingen in de wisselkoersen." Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet maandag op een persconferentie in het Zwitserse Basel.

"Die bewegelijkheid is ongewenst voor de economische groei", aldus Trichet. De ECB-voorzitter reageerde daarmee op de sterk oplopende koers van de euro tegenover de dollar.

De Europese eenheidsmunt bereikte onlangs een nieuwe record van 1,5460 dollar. De euro is sinds begin dit jaar met meer dan 5 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. De ECB is bang dat de dure euro de Europese export zal hinderen.

Renteverlagingen

De Amerikaanse munt staat onder druk door de renteverlagingen in de Verenigde Staten. Daar werd de rente sinds september vorig jaar met 2,25 procentpunt verlaagd om een recessie te voorkomen, terwijl de rente in de eurozone op 4 procent bleef staan.

De ECB wil vooral de inflatie bestrijden die momenteel meer dan 3 procent bedraagt. De ECB mikt op een inflatieniveau van net onder de 2 procent. (c) ANP

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / ANP

11/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics