Nickerie.Net, donderdag 13 maart 2008


Venetiaan: Nieuw Front wacht niet op veroordeling Bouterse

Ivan Cairo, 12/03/2008

Paramaribo - Wie denkt dat de Nieuw Front-coalitie wacht op een veroordeling van NDP-leider Desi Bouterse zodat hij geen rol speelt bij de komende verkiezingen, heeft het glad mis. Zo reageert president Ronald Venetiaan, tevens NF-leider, tegenover de Ware Tijd, op de vraag of een eventuele veroordeling van Bouterse, van enige invloed zou kunnen zijn op de algemene verkiezingen van 2010. Venetiaan geeft aan, niet vooruit te willen lopen op de komende ontwikkelingen en dat met of zonder Bouterse achter tralies het Nieuw Front zich zal blijven inzetten om aan de macht te blijven.

“Dus de mensen die het idee hebben dat het Nieuw Front er naar toe werkt om de heer Bouterse coute que coute in de gevangenis te krijgen, zodat hij geen factor kan zijn in de verkiezingen, die hebben het niet aan het rechte eind. Die zaak van meneer Bouterse is separaat; hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de 8 decembermoorden en dat is een zaak waarmee de justitie en het Hof van Justitie zich bezighoudt. Wij zijn op ons politiek front met het volk bezig om het volk duidelijk te maken dat ze positief een goede keuze moet maken en dus kijken naar de organisaties en personen in het Nieuw Front die hun bijdrage hebben geleverd de afgelopen jaren”, stelt de coalitieleider.

Wel zal het volk goed nota moeten nemen van de zaken waarvan de ex-legerleider wordt beschuldigd en ook terecht staat en deze zaken “op de juiste wijze beoordelen”. Toch laat Venetiaan een waarschuwing horen. “We hebben eerder wel eens meegemaakt dat iemand weleens in de gevangenis zat, kandidaat was en de verkiezingen won”. Ook op de vermoedelijke bundeling van de NDP en DNP-2000 heeft Venetiaan een uitgesproken mening. Volgens hem zijn “bepaalde elementen” bezig zich samen te voegen en zal het NF zijn programmapunten, zoals behoud en eerbiediging van de rechtsstaat, bestrijding van de criminaliteit, ontwikkeling van de economie en transparant zakendoen, in de strijd gooien. Zaken waarmee de NDP en DNP-2000 geen positief cijfer krijgen.

Toch speelt politieke loyaliteit die de Surinamer historisch eigen is, een belangrijke rol bij het overeind blijven van organisaties, inclusief NDP en DNP-2000. Zich uitend in algemene termen, geeft Venetiaan aan dat Surinamers wat loyaliteit betreft moeilijk om te buigen zijn, als achteraf blijkt dat de organisatie of persoon aan wie ze hun vertrouwen hebben geschonken “fout of moeilijk” zit. Venetiaan: “De Surinamer is wel moeilijk om zijn oorspronkelijke commitment of uitdrukking van trouw om te buigen.

Dat is een probleem wat we hebben, maar we gaan er van uit dat steeds meer mensen met de harde werkelijkheid geconfronteerd zullen worden, wat de groepen die bezig zijn zich te bundelen in de historie van Suriname betekend hebben voor het volk”. Het Nieuw Front heeft echter zijn antwoord klaar voor de oppositionele bundeling. Of een bundeling van het NF, A Combinatie en DA’91 onderdeel is van het antwoord, wil de coalitieleider niet aangeven. “We lopen niet vooruit op zaken”, stelt hij.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

12/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics