Nickerie.Net, donderdag 13 maart 2008


Visbedrijf Sieuwpersad verliest 10 boten aan piraterij
Geplaatst: 13/03/2008

Nickerie -  Beroepsvissers vrezen steeds als zij de zee opgaan, dat zij beroofd zullen worden. Maandag was het weer bingo voor de rovers die voor de zoveelste maal hun slag hebben geslagen. Het gevaar voor vissers blijft nog steeds groeien, daar de brutale zeerovers gewoon doorgaan met hun activiteiten op zee. Dit is recentelijk aangehaald door Charles Sieuwpersad, die eigenaar is van een visbedrijf. De piraten gebruiken geweld en gaan vandoor met de vangst. Visblaas blijft nog altijd groot in trek bij de rovers. Voorts worden de buitenboordmotoren ook weggevoerd alsmede brandstof.

De zeerovers kennen volgens Sieuwpersad geen genade en gaan zelfs met foerage van de vissers weg. Sieuwpersad zei verder dat hij reeds tien machines en tien boten heeft verloren als gevolg van piraterij. Visblaas die enorm in trek is wordt per kilo voor ongeveer 60 Amerikaanse dollars verkocht. De meeste berovingen vinden plaats in het Coppenamegebied.
Sieuwpersad zegt het wel vreemd te vinden dat er te Coppenamepunt boten aanmeren met bijkans een ton aan visblaas. Niemand controleert waar deze zaken naar toe gaan. Het kost een visser zeker tussen de vier en zes duizend Surinaamse dollar om elke keer uit te varen. Wanneer het noodlot toeslaat zijn moeite en kapitaal totaal verloren.

De piraten zijn volgens de vissers vaak gemaskerd en gewapend. De vissers delen de mening dat er weinig acties worden ondernomen om onderzoek te doen en controles uit te voeren. De vissers zeggen ook dat de kust van ons land nog altijd open en vrij is voor het uitvoeren van illegale praktijken. De vissers zitten met de hamvraag, waarvoor de marineschepen van zowel het leger als politie er zijn en waarvoor zij wel of niet uitvaren. De vissers zeggen ook dat zij in feite tijdens de uitoefening van hun beroep gewoon vogelvrij zijn. De overheid moet volgens hen nu in actie komen en niet zitten wachten totdat zaken erger worden en er doden te betreuren zijn. Vooralsnog worden de vissers mishandeld en bij tegenwerking gewoon overboord gedropt door de brutale piraten.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

13/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics