Nickerie.Net, maandag 17 maart 2008


Hardeo Ramadhin: ‘Nieuw Front slachtoffer kiesstelsel’

Eric Mahabier, 17/03/2008

Paramaribo - De aankomende blokvorming tussen de NDP, VVV en A-I zal voor een drastische politieke verandering zorgen bij de verkiezingen van 2010. De kans is heel groot dat het Nieuw Front (NF), dat met zijn bundeling vanaf de verkiezingen van 1987 heeft geprofiteerd van het huidige kiesstelsel, daar nu zelf slachtoffer van wordt. Tot deze conclusie komt politiek analist Hardeo Ramadhin. “Het kiesstelsel werkt altijd in het voordeel van de grootste politieke combinatie. Dat hebben we ook bij het Nieuw Front gezien.” De verkiezingsstatistieken van 2005 als uitgangspunt hanterend, stelt Ramadhin dat met een electorale minderheid aan stemmen het Nieuw Front toch de meeste zetels heeft kunnen binnenhalen.

“Elke combinatie in groter verbond heeft baat bij dit kiesstelsel”, benadrukt hij. “Maar met de nieuwe combinatie komen die verhoudingen die we in 2005 gehad hebben, nu anders te zitten.” Nieuw Front heeft bij de laatste verkiezingen 86.690 stemmen (39,3 procent van de geldig uitgebrachte stemmen) kunnen krijgen en dit leverde de combinatie 23 zetels op. NDP, VVV en A-I hadden samen 92.132 stemmen in 2005.

Nieuw Front zal volgens de analist in de districten Wanica, Commewijne en Para één zetel kwijtraken. In Paramaribo zal deze regeringscombinatie twee zetels kwijtraken en in de overige kustdistricten blijft de situatie onveranderd. De kans is groot dat ook de zetel in Sipaliwini en Marowijne verloren gaat ten voordele van de nieuwe combinatie. Ramadhin schat in dat het NF op ongeveer zeventien zetels zal blijven steken. Anders zal de situatie zijn wanneer A Combinatie en het NF samen de verkiezingen ingaan.

AC had bij de afgelopen verkiezingen 15.867 stemmen. Ook dan is er nog geen garantie dat deze twee coalitiecombinaties daadwerkelijk de regering kunnen gaan vormen. In het gunstigste geval zal de regeerbare meerderheid van 26 zetels net worden gehaald. De gekwalificeerde meerderheid om de president en vicepresident te kiezen in het parlement zal niet worden verkregen. De gang naar de Verenigde Volksvergadering zal noodzakelijk zijn, analyseert Ramadhin. Vanwege het kiesstelsel en de vorming van de nieuwe combinatie is dan de kans groot dat de meerderheid van de ressortraads- en districtsraadszetels naar de in oprichting zijnde entiteit gaat. “Geloof me, door deze nieuwe combinatie wordt 2010 echt een harde strijd. Je kan straks de meerderheid in de assemblée hebben, maar de president en vicepresident komen uit andere gelederen.”

Een voor de hand liggende optie voor de regeringspartijen om een zo groot mogelijke winst te behalen bij de komende verkiezingen is volgens Ramadhin dat A Combinatie stemadviezen op het NF uitbrengt in de kiesdistricten waar ze vrijwel zeker is dat de “marrongemeenschap” niet voldoende stemmen heeft voor een zetel. Zoals bijvoorbeeld Nickerie en Commewijne. “Een soort constructie, zoals D-21 en DNP in 2000 hadden toegepast.” D-21 was toen samen met DNP- 2000 de verkiezingen ingegaan, maar in Commewijne bijvoorbeeld was ze zelfstandig. Een samengaan van AC en NF op één lijst ziet Ramadhin niet zo makkelijk gebeuren, omdat vooral partner NPS “verder” gaat moeten inleveren op de kandidatenlijsten in het binnenland en Paramaribo. “In 2005 hebben ze gewoon twee snoepplaatsen aan de SPA en één aan Pertjajah Luhur in Paramaribo gegeven.” De coalitiepartners willen vooralsnog niet reageren op de analyse van Ramadhin.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics