Nickerie.Net, woensdag 19 maart 2008


It-managers verafschuwen web 2.0: onveilig en onbetrouwbaar

Loek Essers

Gmail, Yahoo, Zoho en Google Apps staan bovenaan het web 2.0 ergernissenlijstje van cio's. It-bazen zijn ook niet gecharmeerd van blog's, wiki's, rss en sociale netwerken. Dat blijkt uit een onderzoek dat CIO.com hield onder 311 topmannen in de it-industrie. Sommigen hebben web 2.0 applicaties omarmd om samenwerking te verbeteren en kosten te drukken. Maar verreweg het merendeel veroordeelde de technologie als onveilig en onbetrouwbaar.

"Cio's worden uitgedaagd door web 2.0 technologie omdat ze niet noodzakelijkerwijs de de facto poortwachter blijven", zegt Rebecca Wettemann, analist van Nucleus Research. "Ze moeten helder krijgen waarom bedrijven deze software zouden gebruiken, terwijl dit een uitgelezen kans is om de productiviteit van werknemers te verbeteren."

E-mailbeheer

De meeste respondenten willen e-mailbeheer het liefst in eigen huis houden. Slechts achttien procent zou eventueel overwegen een service als Gmail te gebruiken, de helft gaf aan dit nooit te overwegen.

Eenderde twijfelde over het antwoord.

Van de pertinente weigeraars gaf 58 procent beveiliging op als primaire reden. Zo'n 18 procent ziet in e-mailservices zoals Yahoo en Gmail de grootste dreiging van consumententechnologie voor hun organisaties.

Online tekstverwerken

Cio's staan ook wantrouwend tegenover applicaties als Zoho en Google Apps. Bijna de helft gaf aan de programma's te willen gebruiken mits ze 'gratis of goedkoop' zijn. Een dikke vijftig procent wees de optie direct van de hand. De applicaties zouden niet toereikend zijn voor gebruik in bedrijven. Volgens Wettemann heeft Google 'nog steeds een lange weg te gaan als het aankomt op het overtuigen van it-afdelingen dat het een goed idee is om e-mail te outsourcen'.

Wiki's, rss en sociale netwerken

Maar dertig procent van de it-topmannen zei brood te zien in wiki's als een bedrijfsapplicatie. Iets minder dan een kwart bieden bedrijfsblogs aan terwijl 18 procent gebruik maakt van rss. Slechts tien procent bracht sociale netwerken het bedrijf binnen.

De langzame adoptie van web 2.0 technologie door bedrijven zou volgens Forrester analist Oliver Young voor een groot gedeelte liggen aan het onderschatten van de waarde. Dat zou ondermeer komen omdat web 2.0 niet noodzakelijkerwijs bestaande technologie vervangt. "Managers vragen zich af wat ze eraan over kunnen houden."

Cio's zouden web 2.0 kunnen toepassen als test bij kleine groepen, tipt Young. "Je kan het onder de knie krijgen door te beginnen met kleinere projecten en goed gedefinieerde problemen. Als je dat ene probleem op kan lossen betekent het dat er in ieder geval enige waarde in zit."

Software aan de leiband

Als blijkt dat werknemers consumententechnologie op het werk gebruiken zegt 35 procent van de respondenten de software meteen te verwijderen. Bijna veertig procent houdt de programma's in de gaten voor eventuele risico's en zo'n dertig procent bestudeert de business case om de technologie te gaan gebruiken in het hele bedrijf.

Werknemers mogen meestal niet zelf software installeren. Van 47 procent van de cio's mag dit niet, van 44 procent mag het wel maar met goedkeuring van de it-afdeling. Slechts 9 procent staat werknemers toe software zonder restricties te installeren.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Webworld

18/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics