Nickerie.Net, dinsdag 18 maart 2008


Onderzoek: Jonge Hindoestanen hebben vaak nierziekte

Den Haag - Hindoestanen hebben 40 keer meer kans op ernstige nierziektes dan andere bevolkingsgroepen. Dit zegt doctor Prataap Chandie Shaw, gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden. Chandie Shaw onderzocht meer dan 80 Surinaamse-Hindoestaanse families in de omgeving van Den Haag. Hindoestanen hebben niet alleen meer kans op suikerziekte op relatief jonge leeftijd, het onderzoek geeft ook aan dat het verloop van de suikerziekte bij de Hindoestanen ernstiger is. Velen krijgen een nierdialyse om het bloed kunstmatig te zuiveren. Jaarlijks sterven meer Hindoestaanse suikerziektepatiŽnten dan Nederlanders in dezelfde leeftijdsgroep.

Dr. Prataap Chandie ShawFoto: Dr. Prataap Chandie Shaw (rechts)

Uit onderzoeken die Shaw en zijn team hebben uitgevoerd blijkt dat Hindoestanen meer vet opslaan in de buik. Dit is genetisch bepaald. In zijn proefschrift: 'Diabetic Nephropathy in Surinamese South Asian Subjects' legt hij het verband tussen buikvet en nieraandoeningen. Aan de hand van foto's laat hij het verschil zien tussen buikvet en het uitblijven van vet aan de ledematen. De boodschap van het proefschrift is dat de buikvetverdeling ze ziek maken. Buikvet zorgt voor ontstekingsstoffen die invloed hebben op de stofwisseling en bloedvaten kunnen beschadigen.

Door ziektes in zijn familie en het werk bij het Rode Kruis in Den Haag zag hij dat veel Hindoestanen nierproblemen hebben. Shaw: "Hindoestanen krijgen al op jonge leeftijd suikerziekte en maken daardoor meer kans op een hartinfarct en beroerte. De suiker beschadigt de bloedvaten. De symptomen van suikerziekte zijn pas merkbaar als de suikerwaarde heel hoog is. De zieke droogt uit, valt veel af en heeft veel dorst. Sommige mensen hebben een lage suikerwaarde en komen juist aan. Als de nieren niet meer werken moet een nierdialyse het bloed spoelen. Als de nieren voor 90 procent zijn uitgevallen is het te laat."

Suikerziekte kan volgens Shaw voorkomen worden door kinderen gezond te laten eten en meer te laten sporten. Ook volwassenen kunnen maatregelen nemen door meer te bewegen en hun eetpatroon aan te passen. Momenteel is Shaw werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) in Den Haag.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

18/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics