Nickerie.Net, donderdag 20 maart 2008


Investeringskosten West-Suriname nu US$ 5 miljard

Vernon Texel, 19/03/2008

Paramaribo - Alcoa’s investeringskosten voor West-Suriname zijn gestegen naar ruim 5,1 miljard US dollar. Belangrijkste oorzaak is de turbulente wereldeconomie en de stijging van constructiekosten met zeventig procent. Oorspronkelijk trok de multinational drie miljard uit om bauxiet te mijnen in het Bakhuysgebied. Suralco’s general manager Warren Pederson verzekert dat de plannen voor het gebied nog recht overeind staan. Wel wordt gekeken hoe de financiering kan plaatsvinden.

“Of via financieringsinstituten of een mogelijkheid waarbij de Staat Suriname zelf een deel van de kosten op zich neemt op basis van ownership. Uiteindelijk vinden de onderhandelingen in een sfeer van gelijkheid plaats”, zegt Pederson. Overigens hebben het onderhandelingsteam van Suralco/BHP-Billiton en dat van de Staat in november voor het laatst gesproken. De bauxietmaatschappijen bestuderen namelijk verschillende investeringsopties voor West-Suriname. Wat die opties zijn, wil Pederson niet kwijt. “Mijn inschatting is dat we binnen twee maanden weer om de tafel gaan en het proces zal dan veel sneller verlopen. Voorlopig blijven de onderhandelingen confidentieel”, houdt de Suralco-manager zich op de vlakte.

Hoewel Alcoa de regering uitdrukkelijk heeft voorgehouden niets te voelen voor een geďntegreerde bauxietindustrie, is deze optie niet helemaal uitgesloten. “Maar”, zegt Pederson, “niet iedereen is blij met de gedachte om een nieuwe waterkrachtcentrale te bouwen en bovendien zijn er ook andere zaken dan economische die ons niet warm maken voor deze optie.” In een reactie zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dat de Surinaamse onderhandelingsvisie ongewijzigd is. De bewindsman is echter niet tegen het idee van ownership.

“Het is een optie die op z’n economische haalbaarheid bekeken moet worden.” Intussen hebben de maatschappijen al gereageerd op het regeringsvoorstel gedaan in november, waarin onder andere de Surinaamse visie is uiteengezet. “Een soort conceptovereenkomst. Het antwoord van de maatschappijen heb ik een week geleden ontvangen, maar ik kan pas mededelingen doen als ik de president heb geďnformeerd”, benadrukt Rusland. “Onze visie is nog steeds hetzelfde als toen de onderhandelingen begonnen”, dikt hij nog extra aan. “Een belangrijke reden waarom de onderhandelingen zo lang duren”, voegt Pederson eraan toe.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /de Ware Tijd

20/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics