Nickerie.Net, donderdag 20 maart 2008


Het politiek landschap tekent zich af

Paramaribo - Met het nieuws dat er een middenblok eveneens op komst is tekent het Surinaams politiek landschap zich af. De strijd gaat om kennelijk deze drie blokken. Gaandeweg zal Nieuw Front proberen te consolideren wat men nu heeft. Het wordt wel lastig om de PLUS binnenboord te houden. Naar verwachting zullen de politieke partijen PL en A-Combinatie gaan groeien en eisen gaan stellen aan vitale bestuurlijke posten. Verschillende personen hebben ambities. De VHP-leider maakt de beste kansen om iemand aan te wijzen.

Zelf schijnt hij zich al klaar te willen maken voor het presidentschap, maar de samenleving heeft graag Santokhi als favoriete presidentskandidaat. Binnen de VHP is een paleisrevolutie aan de gang die een doel heeft: ‘weg met het bestuur-Sardjoe’. Bij de NPS heeft men met teleurstelling bekeken de keuze van andermaal Venetiaan als voorzitter zonder een echte verkiezingen. In NPS-kringen durft men te dromen over een vierde termijn Venetiaan. Dat zou dramatisch zijn voor Suriname en een schending van sociale rechten in de samenleving. Het tweede blok wordt de groep van de NDP, VVV met KTPI, rest A1 en de BVD. Daar gaat iets wonderbaarlijks zich voltrekken. De zakenman D. Sardjoe wil zich opwerpen volgens bronnen op het presidentschap. Hij zal ook de grote financier worden van de tegenhanger van NF Plus. Het kan ook heel gezellig worden in de Republiek. Verwarring alom omdat twee Sardjoe's gaan voor het presidentschap. Het is de vraag of Suriname zit te wachten op een Sardjoe-dynastie.

 De zakenman Sardjoe werpt zich plotseling in de media arena om zich te profileren. Nu is er een kleine verassing en dat is de leider van de PL, die zich graag ziet in de functie van de president. Zijn kansen heeft hij verknalt op 13 december 2007 voor de ogen van de hele natie. De man van de partij die nooit slaapt zal daarom nooit president kunnen worden. Hij moet daarom op zoek naar een stroman en die heeft de PL niet. Men heeft nu Moestadja aangetrokken, maar die maakt weinig kans. Het blok van NDP Plus heeft grote aanhang, maar er zit geen groei in dit blok. Het wordt ook een lastige campagne met een leider van de NDP in de hoofdverdachtenbank van een proces dat flink op gang de komende maand zal komen. Er zal een deal moeten worden gemaakt met de leider van de NDP om zich op de achtergrond te begeven, maar het is de vraag of hij dat zal doen?

Wie zich zal voordringen op de voorgrond van deze combinatie is een grote vraag? Wie krijgt de politieke regie in handen en men belooft nieuwe kandidaten? Maar waar gaat men die vinden? Komen zij uit het buitenland? Of is het winkelpersoneel uit de zakenwereld? Bosje is niet echt in trek bij de Surinaamse bevolking dus het wordt heel moeilijk voor dit blok om krachtig te zijn om het Front Plus het lastig te maken. Men zal wel flink beuken op het politieke onvermogen van de huidige regeringscombinatie. En geef ze ongelijk want de waslijst van wanprestaties wordt met de dag groter. Nu is het derde of middenblok echt een goed alternatief voor Suriname, maar dan moeten de jonge politieke leiders echt hun verstand zeer goed gaan gebruiken.

Zij zitten in een bijzondere positie om een alternatief te zijn voor het Surinaams electoraat die langzamerhand van teleurstelling en verwarring niet meer wil gaan stemmen. Suriname kent een jonge bevolking en zij gaan electoraal de doorslag moeten geven bij de verkiezingen van 2010. Ook de groep niet-etnische Surinamers zullen de doorslag gaan geven. Vele Surinamers zijn de ernstige wijze waarop etniciteit zijn intrede doet in de Surinaamse politiek zat. Niet dat dit een nieuw verschijnsel is, maar de hardheid en de effecten zijn echt zichtbaar in de huidige regeercoalitie. Terugkomend om het derde blok kunnen wij gerust stellen dat dit politieke blok moet gaan zorgen voor politieke verschuiving in Suriname. Er zijn veel sarcasten die dit blok met alle middelen zullen proberen te bestrijden.

De politieke leiders van dit blok moeten hun hoofd koel houden en zich concentreren op de juiste boodschappen naar het electoraat en de juiste personen selecteren die de woordvoering en gezichten moeten gaan bepalen. Het alternatief blok moet niet worden onderschat, omdat dit blok met een klein aantal zetels wel het verschil zou kunnen uitmaken. Het is wel de vraag of de leiders van dit blok opgewassen zijn tegen het sluwe politieke spel van de oude politieke gaarde. Want na de verkiezingen zullen zij ook van goede huize komen om de vernieuwingen af te dingen. Blij worden gemaakt met politieke positie is dodelijk voor progressief jong en klein Suriname. Wij blijven het weer zeggen, de jonge politici zullen stuurmanskunst moeten tonen om verstandelijk om te kunnen gaan met hun ''wippositie''.

De eenheid moet goed worden gesmeed en duurzaam van aard zijn. Een aantal van de politieke jongeren kennen wij reeds en een aantal anderen kennen wij al te goed. Als wij het lijstje van namen en partijen nalopen zijn het nogal wat onmogelijke karakters bij elkaar. Wie gaat het politieke leiderschap nemen en wie is in staat de eenheid te smeden en bij elkaar te houden? Laten wij massaal deze ontwikkeling steunen en verwelkomen. Er is ruimte voor een alternatieve politieke keuze voor de Surinaamse kiezer. Hopelijk kunnen zij elkaar vinden in de doelen en de missies die op hun staat te wachten voor 2010 en dat zij hun ego's thuislaten. Het is nu 5 voor 12 voor politiek Suriname.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

20/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics