Nickerie.Net, donderdag 20 maart 2008


Holifeest, een volksfeest
Geplaatst: 20/03/2008

Paramaribo -  Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa (Phagua) is een Hindoefeest, dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt. Dit feest is in feite ook een combinatie van het lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Volgens de Hindoekalender wordt dit feest gevierd op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Dit jaar valt het feest op zaterdag 22 maart. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa. Op de dag van de Volle Maan vindt Holikadahaan plaats. Het Holifeest kenmerkt zich door dans, zang, versnaperingen en het strooien met gekleurd poeder, parfum (goelal) en gekleurd water (abier)


Binnen de jaargetijden van de Hindoes worden de voorbereidingen van de Holi gestart op de dag van Basantpanchami, de vijfde dag van het jaargetij Basant in de maand Phaalguna. Op de dag van Basantpanchami wordt een stek van de ‘Rearh-plant’, (ricinus/castorolie), op een vaste locatie geplant. Voorafgaand aan het Holi houden Hindoes tijdens de Volle Maan op de laatste dag van Phaalguna een ceremonie, Holikadahan, waarbij ze symbolisch Holika, het kwade verbranden.
Na de offerande, die wordt verricht door een pandit, wordt het plantje (symbool van het goede) verwijderd van de brandstapel. Het kwade, (gesymboliseerd door de Holika) wordt vernietigd door het in brand te steken. De ceremonie Holikadahan houdt gebed en het bezingen van liederen o.a. chautaal. Zingend maakt men rondgangen om de brandstapel als teken van de overwinning van het goede en de vernietiging van de kwade macht. Het zingen gaat door totdat de Holika helemaal uitgebrand is.


Holi, het strooien met gekleurde poeder/water, begint nadat de as van de Holika is afgekoeld en de pandit de ochtenddienst heeft uitgevoerd bij de Holika. Hierna start het gekleurde feest van het voorjaar. Er wordt tot laat in de nacht uitbundig gefeest: gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud samen met familieleden, vrienden en kennissen. Het is immers een volksfeest. Men besprenkelt elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de in bloei staande natuur, maar dan bij de mens.
Men wenst elkaar bij het Holifeest "Subh Holi!" toe, wat zoveel wil zeggen als 'Gelukkig Nieuwjaar’. Het Holifeest wordt feestelijk beëindigd op de dinsdag na de volle maan (phaaguna poernima), en dit heet 'Boerhwamangel'of 'Boerhwamangar', vrij vertaald ‘Ouderendinsdag’. Hierbij gaan de nieuwelingen uit de familie bij hun ouderen, opa's en oma's op bezoek o.a. om door hun gezegend te worden.

Santi Sieuw

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

20/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics