Nickerie.Net, vrijdag 28 maart 2008


Oplossing Rubik-kubus stapje versneld: 26 naar 25 slagen

Het is Tomas Rokicki gelukt om een stap dichterbij 'God's Number' te komen: hij heeft een manier heeft gevonden om de Rubik-kubus altijd in 25 stappen op te lossen. Het oude record stond op 26 slagen.

Makkelijk oplosbare Rubik-kubus, nu mogelijk in maxmaal 25 slagen

Halverwege augustus vorig jaar wisten twee studenten van de universiteit in Boston een methode te ontwikkelen om de Rubik-kubus in maximaal 26 slagen op te lossen, ongeacht de beginstand. Wiskundige Tomas Rokicki heeft hun record echter aangescherpt met een verlaging van het maximumaantal slagen naar 25. Het minimumaantal stappen dat nodig is om elke verhusselde Rubik-kubus op te lossen, ook wel bekend als 'God's Number', zou volgens wetenschappers tussen de 20 en 25 liggen.

Rokicki heeft zijn record bewerkstelligd door alle mogelijke configuraties van de kubus in te delen in twee miljard verzamelingen, die ieder weer uit twintig miljard elementen bestaan. Een groot aantal verzamelingen kon dankzij symmetrie genegeerd worden, waardoor het totaal aantal mogelijke posities gereduceerd werd. Door oplossingen voor de overgebleven verzamelingen met zestien miljoen posities per seconde door te rekenen, kostte het de gebruikte computer een kleine 63 dagen om alle mogelijke oplossingen te beschouwen. Terwijl de onderzoekers uit Boston van een supercomputer gebruikmaakten, heeft Rokicki het rekenwerk weten te klaren met een workstation met 8GB aan geheugen en een Intel Core 2 Quad Q6600, die op 1.6GHz geklokt was. Wat de gedachte achter het onderklokken van de Q6600 is, is niet bekend.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Holoris

28/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics