Nickerie.Net, maandag 31 maart 2008


Mohammed-cartoonist maakt Wilders-cartoon voor P-Magazine

Kurt Westergaard, de Deense cartoonist die met zijn Mohammedcartoon in de krant Jyllands-Posten de halve moslimwereld in rep en roer zette, heeft voor P-magazine deze Wilders-cartoon gemaakt.

P-magazine interviewde voor het blad dat morgen uitkomt de tekenaar van de gecontesteerde Mohammed-spotprent. Westergaard (72) publiceerde in september 2005 zijn cartoon van Mohammed met een bom als tulband. Hij wilde daarmee het misbruik van de islam door terroristen aanklagen, maar moslims over de hele wereld beschouwden het als een regelrechte aanval op de profeet zelf. Toen de spotprenten begin 2006 door buitenlandse kranten werden overgenomen, brak de pleuris uit.

Aanslag

Een aantal landen in het Midden-Oosten startte een handelsboycot tegen Denemarken, Libi sloot de ambassade in Kopenhagen, en de Deense ambassades in Libanon en Syri werden in brand gestoken. In Nigeria braken straatrellen uit waarbij tientallen doden vielen.

Intussen was Westergaard een levende schietschijf geworden. Hij ontving meer dan 5.000 haatmails en Pakistaanse moslims loofden n miljoen dollar - en een auto - uit voor zijn hoofd. De cartoonist moest onderduiken en doet dat nog steeds. In november vorig jaar verijdelde de Deense inlichtingendienst een aanslag op Westergaard en zijn vrouw. Als reactie publiceerden alle Deense kranten de spotprent, om hun geloof in de vrijheid van meningsuiting te onderstrepen. Osama bin Laden heeft daarop intussen al geantwoord: de westerse wereld zal boeten voor de cartoon.

Geschrapt uit Fitna

In de antikoranfilm van Geert Wilders dook de cartoon nu weer op. Daar is Westergaard niet over te spreken. Niet omdat hij tegen de film is, maar omdat hij vindt dat Wilders diefstal heeft gepleegd en het copyright heeft geschonden. "Die film met in de openbaarheid worden gebracht. Ook al is het waarschijnlijk een heel slechte film", aldus Westergaard in P. "Ik ben het met veel van Wilders' standpunten niet eens. Maar hij heeft wel het recht om ze te verkondigen. In Denemarken zouden politici zoiets nit verbieden. Alles moet kunnen worden gezegd. Daar blijf ik bij. We zullen door deze periode heen moeten." Wilders heeft intussen de cartoon uit zijn film geknipt. (bf)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / P-Magaine

31/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics