Nickerie.Net, donderdag 17 april 2008


19 doden bij vliegtuigcrash Benzdorp - Zuid-west Suriname

Video


Vader Arie Verkuijl: 'Dit is Soeriani niet'

Isaak Poetisi, 17/04/2008 (de Ware Tijd)

Paramaribo - "Dit is Soeriani niet, maar het lichaam van een persoon die het leven intens en met veel plezier heeft beleefd." Arie Verkuijl toonde zich gisteren tijdens de druk bezochte uitvaartplechtigheden in de hangar van Blue Wing Airlines te vliegveld Zorg en Hoop een moreel sterke vader te zijn.

dWT foto/ Werner Simons Het stoffelijk overschot van Soeriani Verkuijl gisteren voor de crematie in de hangar van Blue Wing Airlines te vliegveld Zorg en Hoop, zoals het lag opgebaard. De uitvaartplechtigheid was druk bezocht. Soeriani is op het Crematieoord te Weg naar Zee gecremeerd.-.

Zijn vrouw Gijem Saimbang daarentegen weende constant over de dood van haar liefhebbende dochter Soeriani (36). Shala, de oudste dochter uit het huwelijk zag er bedrukt uit, terwijl Gasha, zittend op de schouder van haar vader Amichand Jhauw, en zoon Lagash er minder aangeslagen uitzagen. Maar de hele sfeer was bedrukt.

Soeriani vond samen met nog 18 anderen de dood bij het vliegtuigongeval te Benzdorp. Zij was pilote op het Antonov AN-28 toestel van Blue Wings Airlines. Vele belangstellenden, waaronder hoogwaardigheidsbekleders, vrienden en kennissen, toonden hun medeleven.

Voor vader Verkuijl is het geen kwestie van afscheidnemen, want hij is ervan overtuigd dat wij, indien wij als mens ons weten te verheffen naar dat geestelijke bewustzijn, niet stil hoeven te staan bij de dood.

Als vrouwelijke piloot was Soeriani volgens minister Richel Apinsa van Transport, Communicatie en Toerisme een rolmodel in een beroep waar tot nog toe mannen de dienst uitmaken. Aan de nabestaanden geeft de bewindsvrouwe de garantie dat de regering de ontstane situatie zo goed mogelijk zal begeleiden, wat niet inhoudt dat de pijn, het leed en de smart verlicht worden. Soeriani, was een veelzijdige vrouw, die naast het vliegen ook haar sporen heeft verdiend in de sport. Ze was eveneens verzot op de Indiase dans Kathak, die ze aan kinderen leerde. Maar ondanks de drukke werkzaamheden als piloot had zij nog tijd over voor haar man en drie kinderen die ze typeerde als haar 'poppetjes'.

Voor Soeriani was haar familie zeer ruim. De passagiers en medewerkers rekende zij ook tot haar familie. Haar medewerkers hadden prettige en minder prettige momenten, zowel goede en minder goede kanten van haar gekend, zoals bleek uit hun toespraken. Volgens personeelslid Sherida Misran ging het echter bij haar om het afdwingen van respect. "Als piloten leven we met de wetenschap dat ongevallen zich voor kunnen doen, maar we zijn toch diep geschokt", zei vlieger George Monsels. De stoffelijke resten van Soeriani werden nadien gecremeerd op het crematieoord te Weg naar Zee.-.


Herdenkingsdienst: Samenleving toont eensgezindheid

Vernon Texel, 10/04/2008

Paramaribo - Nabestaanden van de 19 omgekomenen bij de vliegramp, vandaag precies een week geleden, lieten hun tranen gisteren de vrije loop, nadat het politiekapel aan het slot van de herdenkingsdienst het ‘Amazing Grace’ inzette. Familieleden en overige aanwezigen boden spontaan hun schouders om op uit te huilen en spraken troostrijke woorden uit. Het verdriet van de rouwenden greep eenieder aan op de drukbezochte rouwdienst in de Congreshal. “De samenleving heeft getoond eensgezind te kunnen zijn en met elkaar mee te leven”, zegt pater Karel Choennie, één van de vier voorgangers. Hij omschreef het leed van de rouwenden als “slopend”, omdat ze nog moeten wachten op de officiële vaststelling van de dood voor het verkrijgen van zekerheid. Choennie bad daarom om wijsheid voor het identificatieteam om zijn werk spoedig te kunnen afronden.

Dit familielid van het omgekomen gezin Upuhe is niet te troosten.-

President Ronald Venetiaan zei dat de troostdienst nimmer het verdriet zal kunnen wegnemen bij degenen die hun geliefden kwijtraakten bij het tragisch ongeluk. “Wij proberen niets weg te nemen, maar slechts iets mee te geven in het verwerkingsproces”, richtte het staatshoofd zich troostend tot de nabestaanden. De klap van het verlies heeft in volle zwaarte niet alleen de nabestaanden getroffen, maar de totale samenleving. Zeventien mannen en vrouwen en twee kinderen hebben volgens het staatshoofd hun leven en dromen moeten achterlaten aan de oever van de Lawarivier.

Hij beschouwt het als een plicht om het werk dat de elf telecommunicatietechnici zouden verrichten door te zetten en af te maken. In het brengen van ontwikkeling in het binnenland hebben “deze pioniers” namelijk het hoogste goed gegeven: hun leven. Ook de piloten zijn gememoreerd, “die hun werk met volle inzet en beste kunnen deden”. De inheemse familie die omkwam, is in de troostrede van de president ook herdacht. Zij keerde naar huis terug toen het noodlot toesloeg. “Uw tranen en zuchten worden aangevuld met die van hen die met u meeleven”, zei Venetiaan die aan het einde van zijn toespraak veel indruk maakte op de aanwezigen door de slachtoffers bij de voornamen te noemen.-.


Vliegramp kost overwegend jongeren het leven

09/04/2008

Paramaribo - Op twee na zijn overwegend jonge mensen bij de vliegramp van vorige week donderdag om het leven gekomen.

Naar nu blijkt behoort een Nederlander van Surinaamse afkomst ook tot de slachtoffers, bevestigt Ralf van de Beek, woordvoerder van de Nederlandse ambassade. "Maar uit piëteit naar de nabestaanden en omdat de identificatie nog niet is afgerond, geven we de naam nog niet prijs." Voor de rest zijn de slachtoffers Fransen, onder wie twee kinderen, en Surinamers. Vandaag wordt een rouwdienst gehouden in de Congreshal als onderdeel van de nationale rouwdag die de regering heeft uitgeroepen. De personen die omkwamen tijdens de rampvlucht op 3 april zijn:


Kerkelijke leiders: Bezinnen en meeleven met nabestaanden

Lia Tjong Akiet, 09/04/2008

Paramaribo - Geestelijken van diverse gemeenten roepen de burgerij op om vooral vandaag tijd vrij te maken om zich gepast te bezinnen en mee te leven met de nabestaanden van de vliegramp op 3 april. Het Antonov AN-28 toestel van Blue Wing Airlines was op weg naar Lawa Antino in Oost-Suriname. Negentien personen, inclusief de twee piloten, kwamen om.

Volgens Edgar Loswijk, geestelijke leider van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname (EBGS), heeft elk mens de behoefte om af en toe tot bezinning te komen. Vandaag gebeurt dat in het teken van de vliegramp. “Ze moeten weten dat ik persoonlijk en de kerk achter hen staan in gebed, zodat ze voelen dat een medebroeder of zuster met hen praat of bidt. Dat is al een hele versterking als je niet persoonlijk aanwezig kan zijn.”

De regering heeft vandaag uitgeroepen tot Dag van Nationale Rouw. Bij overheidsgebouwen zullen de vlaggen halfstok hangen, particulieren is gevraagd hetzelfde te doen. De gemeenschap is gevraagd de dag ook als zodanig te zien en alle openbare activiteiten aan te passen of af te gelasten.

Zowel Loswijk als pater Karel Choennie van het Rooms Katholieke Bisdom en Kries Nannan Panday, voorzitter van de Sanatan Dharm, zijn blij dat de regering voor een nationale rouwdag heeft gekozen. Zodoende kan het totale volk tot bezinning komen en meeleven met de nabestaanden. Choennie: We hebben deze dag al eerder meegemaakt. We moeten daarom de uiterlijke tekenen respecteren.”

Hij roept de nabestaanden op elkaar bij te staan, niemand mag worden achtergelaten in zijn verdriet. Hij benadrukt dat rouwen niet onderschat moet en mag worden, aangezien het een heel proces blijft voor een nabestaande. “We moeten rouwenden zoveel mogelijk nabij zijn en natuurlijk ook hun privacy respecteren, aldus Choennie. Nannan Panday typeert de vliegramp als een zeer droevige en pijnlijke situatie. “Het is een zware ramp voor heel Suriname, dus dit kunnen we niet voorbij laten gaan. Als je een familielid hebt die ziek is, kan je zijn dood verwachten.

Maar dit, dit komt echt uit de lucht vallen.” Geen van de drie gemeenten hebben voor vandaag speciale diensten gepland in verband met de rouwdag. Innerlijk zullen hun leden wel ingetogen zijn. De Sanatan Darm zal de gebeurtenis meenemen in de negen dagen durend gebed ter ere van de vrouw. Het gebed (Navratri) is zondag gestart. Choennie benadrukt dat vandaag indien nog mogelijk, alle niet-geestelijke activiteiten worden afgelast. Hij is blij dat The Back Lot de films die vandaag vertoond zouden worden tijdens haar filmfestival, heeft afgelast. De pater roept radio en televisie-eigenaren op om vandaag aangepaste muziek en films af te draaien. Hetzelfde verzoek heeft de regering ook gedaan.-.

dWT foto/Werner Simons In het parlement is gisteren 1 minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de vliegramp van afgelopen woensdag. Vandaag heeft de regering gekozen als nationale rouwdag.-.

 


Nationale rouwbijeenkomst in Congreshal

Lorenzo Irion, 09/04/2008

Paramaribo - De samenleving kan vandaag haar medeleven betuigen aan de nabestaanden van de vliegramp van vorige week woensdag. In de Congreshal wordt vanmiddag om vijf uur een nationale rouwbijeenkomst gehouden. Regeringsfunctionarissen en het Corps Diplomatique hebben de gelegenheid om tussen tien en één uur het condoleanceregister te tekenen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Landelijk wordt om elf uur ’s morgens een minuut stilte in acht genomen en zijn openbare festiviteiten verboden. De vlaggen bij staats- en schoolgebouwen worden ten teken van rouw om 6 uur ’s morgens halfstok gehesen tot zonsondergang, eveneens aan de ter rede en aan de steiger liggende schepen. Aan de burgerij, het bedrijfsleven en de hier gevestigde diplomatieke missies en vertegenwoordigingen van internationale organisaties is gevraagd dat ook te doen.

De regering heeft de dag van nationale rouw ingesteld om medeleven en solidariteit te betuigen aan de nabestaanden van de slachtoffers. Aan de mediahuizen is gevraagd hun programmering aan te passen. Aan het begin van de parlementsvergadering gisteren, namen de fractievoorzitters de gelegenheid om hun condoleances over te brengen. President Ronald Venetiaan sprak van een schok die ons allen getroffen heeft.

Hij memoreerde de pilote Soeriani Verkuyl die hij persoonlijk kende, doordat ze vaker het gezag heeft gevoerd tijdens de binnenlandse vluchten van regeringdelegaties. Hij bleef ook stilstaan bij de zes medewerkers die naar het gebied gingen voor de verdere ontwikkeling van de telecommunicatie. Volgens Jules Wijdenbosch heeft het noodlot toegeslagen op een wijze die niet te vergeten is en pijn heeft gebracht aan de hele gemeenschap. “Maar Hij daarboven zorgt voor hen”, sprak hij bemoedigend toe.-.


Suriname rouwt collectief

Vernon Texel, 08/04/2008

Paramaribo - “Ons belang ligt bij de nabestaanden om hen snel duidelijkheid te geven over hun doden”, zegt Charles Lamens, delegatieleider van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) dat helpt met de identificatie van de 19 doden die vielen bij de jongste vliegramp. De identificatie verloopt moeizaam, omdat de lijken ernstig verkoold zijn.

Lamens begrijpt de druk vanuit de samenleving en de regering, maar vindt dat nabestaanden nu de belangrijkste prioriteit genieten. Om het proces te versnellen worden ze geďnterviewd en worden de lichaam tegelijkertijd zo duidelijk mogelijk beschreven,“De lichamen zijn namelijk niet meer te herkennen aan uiterlijke kenmerken”, verduidelijkt Lamens, die geen duidelijkheid kan geven wanneer het identificatieproces is afgerond. Hij is overigens uiterst tevreden over de samenwerking met de Surinaamse autoriteiten. Wel is de passagierslijst al af; die zal in de loop van de dag bekend worden gemaakt.

Inmiddels heeft de regering woensdag uitgeroepen tot nationale rouwdag. Op de samenleving wordt een beroep gedaan gepaste piëteit te betrachten en op de media om hun uitzendingen aan te passen. Nadere mededelingen over tijd en plaats van de rouwbijeenkomst worden nader bekend gemaakt. Ondertussen is ook begonnen met het stukje-bij-beetje- vervoeren van het vliegtuigwrak naar Paramaribo. “Ter plekke worden ook opgravingen gedaan om delen terug te vinden.

Zoals bekend hadden de eerste hulpverleners zand op het brandende vliegtuig gegooid om de vlammen te doven”, zegt John Veira, hoofd van de Luchtvaartdienst. Het technische onderzoek loopt parallel aan dat van de identificatie. Van het achttienman tellend LTFO-team richten dertien zich op de identificatie van de slachtoffers en vijf assisteren bij het zoeken naar de oorzaak van de ramp.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08/04/2008


Update: zaterdag 5 april 2008

'Motoruitval oorzaak vliegramp Suriname'

(Novum) - Uitval van de linkermotor van de Antonov AN-28 is de oorzaak geweest van de crash die donderdag in het zuidoosten van Suriname het leven kostte aan twee piloten en zeventien passagiers. Dat zeggen ooggetuigen. Het vliegtuig verongelukte bij Benzdorp in het diepe binnenland toen het wilde landen.

Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Blue Wing Airlines maakte rond 11.00 uur plaatselijke tijd een doorstart, waarna de linkermotor ermee ophield, zei Jerrel van Embrigs, hoofd van het reddingsteam Hi-Jet, zaterdagochtend tijdens een radio-interview. 'Het vliegtuig kreeg een ruk naar links, ging vervolgens links over de kop en stortte het bos in, tegen een boom aan.'

Van Embrigs en zijn mannen waren de eerste ploeg die vanuit de stad aanwezig waren op de plek des onheils. Het team bestaande uit ter plaatse gestationeerde militairen en politieagenten was vrijwel direct na het ongeluk aanwezig. Onder leiding van hoofdinspecteur Amir strooide het team met een vorkheftruck zand op het brandende vliegtuig, waardoor werd voorkomen dat het samen met de negentien lichamen tot as zou vergaan.

'De hoofdinspecteur heeft alle lichamen eruit gehaald, met gevaar voor eigen leven. Hij heeft ook foto's gemaakt met zijn mobiele telefoon', zegt Van Embrigs. 'Als de inspecteur deze moedige job niet had verricht, was nu de identificatie niet mogelijk geweest.' Onder de tweede ploeg hulptroepen die aanwezig was om de lijken te bergen was ook parlementariër Ronnie Brunswijk.

Aan het hoofd van het crisisteam dat naar aanleiding van de vliegramp is samengesteld staat vice-president Ramdien Sardjoe. Deze deelde vrijdagavond tijdens een persconferentie mee dat geen officiële namenlijst van slachtoffers wordt vrijgegeven tot de lijken zijn geďdentificeerd. Sardjoe deelde verder mee een traumateam te hebben ingesteld om nabestaanden te begeleiden.

De nationale luchtvaartdienst verklaarde te vermoeden dat het onderzoek naar de oorzaak, de identificatie van de slachtoffers en het opstellen van de rapportage in het slechtste geval anderhalf jaar kan duren. Wel circuleren al kort na de ramp de namen van de verschillende passagiers in de Surinaamse gemeenschap. Bekend is in ieder geval dat zes passagiers van de Frans-Guyanese nationaliteit aan bood waren, namelijk vier volwassenen en twee kinderen. De omgekomen piloten zijn captain Soeriani Verkuijl en co-piloot Robert Lackin. Verder zijn onder de slachtoffers een werknemer van nationaal telecommunicatiebedrijf Telesur en acht consultants van hetzelfde bedrijf. Zij waren op weg om telecommunicatievoorzieningen in het gebied aan te leggen.

De Surinaamse gemeenschap reageerde direct verslagen na het nieuws over de ramp. Nationaal en internationaal is medeleven geuit, waaronder door premier Jan Peter Balkenende (CDA) en koningin Beatrix. Van regeringswege wordt nu gespeculeerd over het instellen van een dag van nationale rouw.


Update: 04-04-2008

Zes Nederlandse experts op weg naar Suriname

(Novum) - Zes Nederlandse deskundigen zijn vrijdag onderweg naar Suriname om te helpen na de vliegtuigcrash van donderdagavond. Daarbij kwamen alle negentien inzittenden van een binnenlandse vlucht om het leven. De Nederlandse hulp vertrok vrijdag en gaat zo snel mogelijk aan de slag, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat de twee hulpteams coördineert.

Vier Nederlandse experts gaan de lokale autoriteiten helpen de slachtoffers te identificeren. De twee anderen zijn luchtvaartdeskundigen en houden zich vooral bezig met het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Een Antonov 28 van de Surinaamse maatschappij Blue Wing Airlines stortte donderdag in het binnenland van Suriname neer. Het tweemotorige vliegtuig was onderweg van Paramaribo naar het mijndorp Benzdorp, waar het verongelukte bij het inzetten van de landing. Er zouden zeventien passagiers en twee piloten aan boord zijn geweest. Alle passagiers waren waarschijnlijk van Surinaamse afkomst.

De Surinaamse president Ronald Venetiaan betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden. Volgens hem heeft het ongeluk niets te maken gehad met het vliegtuig zelf, maar met de omstandigheden tijdens de landing. Op vliegveld Zorg en Hoop in de hoofdstad Paramaribo zei hij dat met spoed zal worden gekeken naar de verbetering van de vliegvelden in het binnenland van Suriname.

Ook de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende (CDA) en koningin Beatrix hebben hun medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers, liet de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag weten.

Blue Wing Airlines werd in juni 2006 geweerd van Europese vliegvelden, omdat na een Frans onderzoek was gebleken dat de vliegtuigen niet voldeden aan de veiligheidseisen. Vorig jaar werd de vliegtuigmaatschappij van de zwarte lijst gehaald, omdat alle problemen weer verholpen zouden zijn.

Half november stuurde Nederland nog een team experts naar Suriname dat probeerde de namen te achterhalen van de acht nog niet geďdentificeerde slachtoffers van de SLM-vliegramp in juni 1989. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven.


Vader omgekomen piloot ontroostbaar

AMSTERDAM - De 23-jarige piloot Robert Lackin (23) die donderdag bij de vliegramp in Suriname omkwam, had net zijn examen co-piloot gehaald en was december 2007 getrouwd. 'Ik ben mijn zoon en beste vriend kwijt', zegt zijn vader De omgekomen piloot die al vanaf kleins af aan wilde vliegen

De omgekomen piloot die al vanaf kleins af aan wilde vliegen De omgekomen piloot Robert Lackin, die al vanaf kleins af aan wilde vliegen

Robert is één van de twee piloten die donderdag omkwamen bij de vliegramp met de Antonov AN-28 van Blue Wing Airlines nabij Benzdorp. Totaal waren er negentien doden.'Die jongen had zoveel goede plannen voor de toekomst', zegt vader Winston Lackin tegen de krant De Ware Tijd.

'Een vriend van mij kwam naar mij toelopen en ik wist dat er iets mis was. Aan zijn houding kon ik al weten dat het mijn Robert was die mee was gevlogen. Hij liep naar me toe en omhelsde me. Toen hij me zei dat Robert er niet meer was, stortte een deel van mijn leven in elkaar', zegt Lackin, terwijl hij met moeite zijn tranen probeert te bedwingen.

Robert droomde er als kleine jongen al van om piloot te worden en op zijn zeventiende ging zijn wens in vervulling. 'Vanaf zijn derde jaar was hij er zeker van dat hij piloot zou worden. Ik mocht niets anders dan vliegtuigjes voor hem kopen als speelgoed. Zodra ik vrij was moest ik hem meenemen naar vliegvelden om te kijken hoe de vliegtuigen opstegen en landden'.

Om de opleiding te betalen verkocht hij pizza's. In Arizona haalde hij zijn officiële papieren.

Daarna vloog hij een tijd Cessna 206 vliegtuigen van Blue Wing. Sinds vorige maand was hij officieel co-piloot van de Antonov. “Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn zoon naar mij toe kwam om mij te vertellen dat hij nu bevoegd was om de grotere vliegtuigen te vliegen en dat het niet lang meer zou duren voordat hij gezagvoerder zou worden”, vertelt vader Lacki tegen de krant.

Waarschijnlijk is het ongeluk gebeurd omdat de linkermotor van de Antonov uitviel, zo zeggen ooggetuigen.

Jerrel van Embrigs, hoofd van het reddingsteam Hi-Jet:'Het vliegtuig kreeg een ruk naar links, ging vervolgens links over de kop en stortte het bos in, tegen een boom aan.'

Onder leiding van hoofdinspecteur Amir strooide het team met een vorkheftruck zand op het brandende vliegtuig, waardoor werd voorkomen dat het samen met de negentien lichamen tot as zou vergaan.

"De hoofdinspecteur heeft alle lichamen eruit gehaald, met gevaar voor eigen leven. Hij heeft ook foto's gemaakt met zijn mobiele telefoon", zegt Van Embrigs. "Als de inspecteur deze moedige job niet had verricht, was nu de identificatie niet mogelijk geweest." Onder de tweede ploeg hulptroepen die aanwezig was om de lijken te bergen was ook parlementariër Ronnie Brunswijk.


Dagblad Suriname (04-04-2008):

President Venetiaan betuigt medeleven bij vliegramp

Paramaribo -  De regering heeft geschokt kennis genomen van het vliegtuigongeluk van de luchtvaartmaatschappij Blue Wing NV gistermorgen rond elf uur in het Benzdorpgebied. Aan boord van het toestel bevonden zich 19 personen w.o. twee bemanningsleden. Alle 19 inzittenden hebben het leven gelaten.

De verantwoordelijke instanties z.a. de Luchtvaartdienst, het Nationaal Leger, het NCCR, het Korps Politie Suriname en CASAS zijn in stelling gebracht. Intussen zijn door de regering voorzieningen getroffen waaronder het instellen van een coördinatiecentrum en het dirigeren van specialistische teams en de in de omgeving geďnstalleerde eenheden van de gewapende machten naar het gebied voor ondersteuning bij de bergingswerkzaamheden. Ook het traumateam is in paraatheid gebracht voor de opvang en begeleiding van de nabestaanden. Voor de hulpverlening heeft de regering ondersteuning aangeboden gekregen van instanties uit binnen en buitenland. Mede namens de regering hebben de president, de vicepresident en de minister van TCT, alle nabestaanden, de directeur en medewerkers van de luchtvaartmaatschappij bij Blue Wing hun medeleven betuigt met het verlies.

‘Wat de maatregelen betreft denk ik dat deze dag een demonstratie is dat er meer gedaan moet worden voor wat betreft het verzekeren van de veiligheid van het vliegverkeer in het binnenland op de airstrips, in het kustgebied, de Johan Adolf Pengel Luchthaven en de luchthaven te Zorg en Hoop ook voor wat betreft de luchtverkeersleiders’ zei de president. ‘Ik denk dat wij het rapport van de Luchtvaartdienst moeten afwachten om te zien wat er precies gebeurd is, maar wij hebben eigelijk nu al een indicatie dat ook de situatie op de airstrips in het binnenland vraagt om maatregelen.’

Overste Jerry Slijngard: ‘Een ramp verrast maar we zijn voorbereid’

Het NCCR gaf gisteren aan te hopen dat zo een ongeval in de toekomst nooit meer gebeurt. Als het toch gebeurt, zegt het NCCR met de snelheid waarmee hij het kan, zal proberen datgene te doen dat van hem verwacht wordt. ‘Wij hebben onze voorbereidingen getroffen, maar een ramp treft je altijd op het moment waarop je het niet wil hebben.’

‘Geen enkel ramp komt op een tijd waar je het graag wil hebben, maar voorbereid zijn wij wel. Maar ik geloof dat wat wij vandaag hebben gezien, dat met heel veel coördinatie op een rustige wijze de zaak afgehandeld kan worden’, zei de vertegenwoordiger van het NCCR. ‘Natuurlijk kan het altijd beter. Wij hebben wat kleine schoonheidfoutjes gezien maar ik geloof dat wij toch wel met grote snelheid een rescue-team hebben gehad die op de plaats des ongevals was. In het gebied hebben wij ook militaire eenheden gehad die vrij snel ter plekke waren en begonnen waren met search en rescue.’

Jerrel van Embricks: ‘Het is een zware ramp’

De directeur van Hi-Jet, Jerrel van Embricks, zei dat de lokale bewoners, meer Brazilianen, en een politieteam uit Benzdorp met een graafmachine de brand in het neergestorte toestel met zand gedoofd hebben. ‘Ze begonnen de lichamen eruit te halen. De mensen die het gezien hebben, hebben gezegd dat het vliegtuig eerst geprobeerd heeft te landen, toen een overflight (go-around) gemaakt heeft en tijdens de overflight is het naar links uitgeweken en in het bos gevallen. Er volgde daarna een grote knal.’

Wat vliegtuigongelukken betreft is dit de vierde keer. ‘Het is een vrij bekend vliegveld voor de maatschappij, want ze vliegt heel vaak op en er stonden net vier vliegtuigen aan de grond dus ze hadden geen problemen om op te gaan’, deelt Van Embricks verder mee. ‘Het is niet te beschrijven wat wij allemaal daar aangetroffen hebben. Het is een zware ramp. Ik heb zoveel meegemaakt. Er waren 19 lichamen om te bergen waarvan twee kinderen en dat vond ik het zwaarst.’

Van Embricks omschrijft wat hij heeft meegemaakt als ‘moeilijk’. ‘Wij zijn daar als eerste aangekomen. Wij hebben het gebied afgezet en iedereen eruit gehaald. Wij hebben vervolgens gewacht tot de commandant was gekomen en toen zijn we begonnen met de lichamen te bergen. De graafmachine heeft het bos open gemaakt waardoor wij met ATV’s naar binnen konden gaan, anders moesten wij met de helikopter alle lichamen eruit tillen.’

De bergingswerkzaamheden vonden plaats ongeveer 800 meter van de baan in het bos. Er zijn volgens Van Embricks drie ontploffingen geweest en dat heeft gemaakt dat er geen overlevenden zijn. De lijken zijn zwaar verminkt en verkoold.

Telesur’s directeur Dirk Currie: ‘Wij zullen alle ondersteuning geven’

Een deel van de slachtoffers van de vliegtuigramp gisteren was een groep van elf mensen die ten behoeve van Telesur werkzaamheden in het gebied zou verrichten. De directeur bracht condoleances uit aan de hele Surinaamse samenleving maar in het bijzonder aan de nabestaanden. ‘Wij moeten afwachten tot de identificatie heeft plaatsgevonden door de autoriteiten. Wij zullen alle ondersteuning geven. Het zijn bedrijven waarmee wij samenwerkten, dus daar gaat het niet per se om onze medewerkers maar ze waren in opdracht van Telesur om er werkzaamheden te verrichten. Wij zullen daar ook alle ondersteuning daaraan geven.’

Arie Verkuyl (vader van Soeriani Jhauw-Verkuyl): ‘Broer ziet crash zus’

Soeriani Jhauw-Verkuyl was de betrokken piloot bij het tragisch ongeval. Zij was de hoofdpiloot van het luchtvaartbedrijf. Haar broertje is ook piloot en was gisteren op het vliegveld waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Hij stond daar met zijn vliegtuig en zag zijn zuster Soeriani aankomen vliegen om er ook te landen. Soeriani maakte de zachtste landingen van bijna alle piloten. Het was haar trots. Haar broer heeft alles zien gebeuren, hij liep ernaar toe en kon niet dichtbij het vliegtuig komen , omdat dat nog in brand stond en een enorme hitte uitstraalde. Hij kon er niet bijkomen. Alles is uitgebrand en niets is overgebleven.

C. de Freitas (schoonvader Robert Lackin): ‘Mijn dochter heeft dit bericht heel flink opgevangen’

‘Mijn vrouw belde mij op dat ze had begrepen dat er een vliegtuig was gecrasht en vermoedde dat waarschijnlijk onze schoonzoon de copiloot had gevlogen’, deelde C. de Freitas de schoonvader van Robert Lackin DBS mede. Hij heeft eerst contact opgenomen met zijn dochter en haar bemoedigd. Voor De Freitas is de dood van zijn schoonzoon pas officieel als het lijk geďdentificeerd is.

‘Ik ben mij er wel van bewust dat wij met een serieuze aangelegenheid bezig zijn. Robert is op 22 december in het huwelijk getreden. Hij was een heel gelovige jongen die erg veel van de Here Jezus hield en hij had twee liefdes. De ene was vliegen, wat hij al had als kleine jongen en zijn tweede liefde was onze dochter. Hij was bezig carričre te maken. Voor hem was dit niet de einde. Hij was van plan het grootste vliegtuig dat er is te besturen.’ ‘Mijn dochter heeft dit bericht heel flink opgevangen’, zei dhr. De Freitas. ‘Zij heeft er natuurlijk moeilijk mee, maar zij is ook een gelovig meisje. Ook zij heeft haar vertrouwen op Jezus gesteld.’

Samenstelling: Marijan Setrodikoro


Update 4-04-08

Verslag door  Hennah Draaibaar, NOS correspondent in Suriname

Hennah sprak met vader van piloot, Arie Verkuyl staat de pers te woord na het vliegtuigongeluk in Suriname. Hij is de vader van de omgekomen piloot (Foto: AFP)

In een paar uur tijd stonden er honderden mensen voor het vliegveld Zorg en Hoop. En toen de wagens met de stoffelijke resten van het terrein wegreden begonnen de vrouwen het christelijk lied 'Al de weg leidt mij mijn Heiland' te zingen. Een lied dat vaak gezongen wordt op begrafenissen.

Suriname rouwt om het verlies van 19 burgers die tijdens een vliegtuigongeluk in het oosten van het land om het leven kwamen.

Arie Verkuyl hoorde het terwijl hij bezig was met de ondertiteling van zijn film die aanstaande dinsdag in premičre gaat. "Ik kreeg een telefoontje of ik even naar het kantoor wilde komen omdat er iets vreselijks gebeurd was", vertelt hij met een bijna onnatuurlijke kalmte. "Mijn dochter, de piloot, was een sterke, sterke vrouw. Uit respect voor haar moet ik sterk zijn."

Zoon was getuige De architect/ filmmaker heeft het verslag van het ongeval van zijn zoon gekregen. "Mijn zoon is ook piloot. Hij stond op de landingsbaan en heeft zijn zus zien verongelukken."

Hij probeerde nog bij het toestel te komen, maar er kwam een explosie en het toestel vatte vlam. De eerste beelden van het rampgebied laten zien dat de passagiers kansloos waren toen het vliegtuig neerstortte.

Van het vliegtuig is bijna niets meer over. Uren na de ramp zie je nog smeulende resten.

Strelend over de kaart Verkuyl laat op een kaart zien welke route het vliegtuig moet hebben afgelegd. Ik zie dat zijn hand strelend over de kaart gaat als hij uitlegt dat het ongeveer een uur vliegen is en dat zijn dochter dit traject al tientallen keren gevlogen heeft.

Zijn dochter was getrouwd met de eigenaar van Blue Wing en had drie kinderen. "Daar ga ik nu even naar toe. Ik heb geen idee wat ik zal zeggen. Ik denk dat ik ze gewoon omhels." De co-piloot was 23 jaar oud. Net getrouwd en zeer ambitieus. Zelf heb ik twee weken geleden nog bij hem in het vliegtuig gezeten. Ik weet niet of het hetzelfde toestel is waarmee hij naar buurland Guyana was gevlogen. Maar het was wel een Antonov.

Strak gemaaide baan

Ik vlieg sowieso vaak met Blue Wing of een andere maatschappij die met kleine vliegtuigjes vliegen. We moeten dan altijd landen op korte landingsbanen die niet meer zijn dan een strak gemaaide baan op een enorme grasmat. Als je naar het binnenland van Suriname wilt reizen, heb je geen alternatief. De infrastructuur is zodanig dat je veel plekken alleen maar via de lucht kan bereiken.

Intussen druppelt er informatie binnen. De piloot zou een doorstart hebben gemaakt omdat de ingezette landing niet uit te voeren was. Daarna is er iets mis gegaan, zegt meneer Koolenberg van het Telecombedrijf Telesur.

Zwarte lijst

Het toestel dat neerstortte is een Antonov AN-28, een Russisch vliegtuig waar de maatschappij Blue Wing dagelijks mee vliegt. Niet alleen in het binnenland, maar ook naar landen in de regio zoals Frans Guyana en Guyana. In juni 2006 belandde Blue Wing op de zwarte lijst van de Europese Commissie en kreeg een exploitatieverbod in de Europese Unie opgelegd, waartoe ook Frans-Guyana behoort. Tijdens een inspectie in Cayenne bleek namelijk dat het toestel niet voldeed aan de internationale wetgeving op het gebied van veiligheid. Het belangrijkste was het ontbreken van een waarschuwingssysteem voor dreigend gevaar.

Niet ingezet op reguliere vlucht Blue Wing vond de Europese maatregel overdreven. Het ging namelijk om een toestel dat niet ingezet was op een reguliere vlucht. In november 2007 werd de maatschappij weer van de zwarte lijst gehaald en kreeg weer landingsrechten voor Frans-Guyana.

Ook President Venetiaan was op het vliegveld. Hij zei dat de situatie op de vliegveldjes in het binnenland om maatregelen vraagt en dat de verantwoordelijke instanties zoals het Nationaal Coördinatie Centrum Rampen en de luchtvaartdienst in stelling zijn gebracht.

Vandaag vertrekken er verschillende diensten naar Benzdorp om met het onderzoek te beginnen.


Suriname vraagt hulp Nederland

Een slachtoffer van de vliegramp in Suriname wordt uit het toestel gehaald (foto:EPA) Suriname heeft Nederland gevraagd om te helpen bij het identificeren van de slachtoffers van het vliegtuigongeluk van gisteren.

Ook moet Nederland gaan helpen met het onderzoek naar de oorzaak.

Het toestel van Blue Wing Airlines maakte bij het plaatsje Benzdorp een mislukte doorstart, stortte neer, ontplofte en vloog in brand.

Lichamen naar Paramaribo De negentien inzittenden kwamen om het leven, onder wie de twee piloten.

De slachtoffers komen allemaal uit Suriname.

Met een transportvliegtuig zijn de lichamen overgevlogen naar Paramaribo.


19 doden bij vliegtuigcrash Benzdorp - Zuid-west Suriname

Paramaribo - In Suriname zijn bij een vliegtuigongeluk alle 19 inzittenden om het leven gekomen, onder wie de twee piloten. Het toestel maakte in het oosten van Suriname bij het plaatsje Benzdorp een mislukte doorstart. Het vloog tegen een berg en ontplofte. Het vliegtuig was van de Surinaamse maatschappij Blue Wing Airlines, en gecharterd door een telecombedrijf Telesur dat er zijn werknemers mee vervoerde. Het was opgestegen in Paramaribo.

AN-28 Het toestel is een klein model Antonov van het type AN-28, dat achttien passagiers en twee bemanningsleden kan vervoeren. De toestellen zijn de afgelopen jaren geregeld betrokken geweest bij vliegtuigongevallen, onder meer in Rusland en Estland. Gebrekkig onderhoud speelde daarbij een rol, maar ook weersomstandigheden.

De nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Zwarte lijst De luchtvaartmaatschappij Blue Wing Airlines bestaat sinds januari 2002. Ze hebben een vloot van 10 kleinere passagiers- en vrachtvliegtuigen. De maatschappij stond op een zwarte lijst van de EU, maar BWA werd daar in november 2007 weer van afgehaald.

Volgens correspondent Hennah Draaibaar heeft het ongeluk een grote impact in Suriname. Veel mensen stromen naar het vliegveld, dat nu alleen toegankelijk is voor nabestaanden. De grootste vliegramp uit de Surinaamse geschiedenis was de SLM-ramp op 7 juni 1989. Tijdens een mislukte poging om bij mist te landen op de luchthaven van Zanderij, stortte het vliegtuig neer. Er vielen 176 doden.


Zwarte dag voor Surinaamse luchtvaart

PARAMARIBO - „Ze was een goede pilote, maar it's all in the game”, zegt de vader van de vrouw die het vliegtuig bestuurde dat donderdag neerstortte bij Benzdorp in Zuidoost-Suriname. Zijn zoon, die ook piloot is, was ooggetuige van het ongeval. Kort nadat het vliegtuig in brand gevlogen was, rond elf uur Surinaamse tijd, belde zoon Verkuijl zijn vader op om het droevige nieuws te vertellen.

De Antonov van de particuliere vliegmaatschappij Blue Wings deed een landingspoging toen het toestel plotseling omhoog schoot, neerstortte en ontplofte. Alle twintig inzittenden, achttien passagiers en de twee piloten, kwamen om het leven. Onder hen zouden zich acht Brazilianen bevinden. Een officiële lijst van slachtoffers is nog niet vrijgegeven. De pilote was echtgenote van de eigenaar van het bedrijf.

De hulpverlening kwam volgens belangstellenden op het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo moeizaam op gang. Het duurde zeker een uur voordat een reddingsploeg vanuit de hoofdstad richting Benzdorp ging. „Er valt niets meer te redden, alles is uitgebrand, het is een zwarte dag”, zei een dorpsbewoner telefonisch aan een verslaggever in Paramaribo.

Tientallen mensen, onder wie familieleden van de inzittenden van het vliegtuig, gingen na berichten in de media over de crash naar het kantoor van Blue Wings, dat op het vliegveld Zorg en Hoop gevestigd is.

In Paramaribo werd gewacht op een persconferentie van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing, NCCR. Volgens een woordvoerder zal informatie worden verstrekt nadat de stoffelijke overschotten later op de dag naar Paramaribo overgevlogen zijn.

Benzdorp ligt aan de Lawarivier, die in het zuidoosten van Suriname de grens met Frans Guyana vormt. In het gebied wordt goud gedolven. Er zijn Surinaamse en buitenlandse bedrijven actief. Ook bevinden zich er illegale goudzoekers, onder wie Brazilianen.


Verhagen geschokt over vliegramp

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag geschokt gereageerd op het nieuws van de vliegramp in Suriname.

Hij betuigde zijn medeleven en zei dat een ramp van deze omvang „niet alleen de Surinaamse samenleving raakt, maar ook de Surinaamse gemeenschap in Nederland en alle andere Nederlanders”, aldus een woordvoerder. Ook wil de minister doen wat nodig is om Suriname ondersteuning te bieden.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken „lijkt het erop“ dat er geen Nederlanders bij de vliegramp zijn betrokken.

(Telegraaf, 03-04-2008)


Nineteen feared dead in Suriname plane crash

By Ivan Cairo Caribbean Net News Suriname

PARAMARIBO, Suriname: A passenger aircraft belonging to local Blue Wing airline carrying 19 people, including two pilots, crashed in Suriname on Thursday morning, aviation authorities have confirmed. The accident took place near the gold mining town of Benzdorp in the interior, close to the French Guiana border.

According to John Veira, Head of the National Aviation Department, all passengers are feared dead. Initial reports indicate, he said, that the Antonov aircraft allegedly hit a tree and subsequently exploded.

Currently, the first emergency teams including military troops and police are being dispatched to the crash site, while the privately owned emergency company Hi-Jet Helicopter Services is also involved in the rescue operations.

According to Veira, the crash took place as the plane was attempting to land at the local airstrip. The aircraft was scheduled to land at 11.00 a.m. local time. “Probably there are no survivors,” said Veira. “We received information of the crash around 11.00 a.m.,” he further added. “The aircraft was supposed to land at 11.00 a.m. but plunged into the forest,” the official noted.

Reports indicate that one of the pilots was a female, while several of the passengers were workers from state-owned telecom company Telesur.

Gold miner Arnold Joram said that the ill-fated plane had already started landing when it suddenly had to pull up because another plane was on the runway. The plane allegedly couldn’t gain enough power, hit a tree and exploded in mid-air. Miners and local villagers rushed to the crash site in a bid to rescue possible survivors.

The most recent plane crash in Suriname occurred in December 2001, when a two-engine airplane from local Gum Air crashed into a mountainside, killing all 10 people on board, including six Brazilian musicians and a popular Surinamese singer traveling to a carnival celebration, authorities said.


Antonov An-28

  

Specifications:

Maximum Payload; 1750 kgs
Maximum Take Off Weight; 6500 kgs
Cargo Hold Dimensions; 5.26 x 1.74 x 1.60 metres
Cargo Door Size; 1.00 x 1.60 metres
Noise Category; Stage III
Onboard Crane with 500 kgs capacity
Passengers; Maximum 17 seats
Maximum Hold Volume; 14 cubic metres
Runway required; 260 metres

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Nos / ANP

03/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics